Nourizadeh Ghasri A. Status of Preparing and Purchasing the Electronic Resources in Tehran Governmental Special Libraries from Viewpoint of Library Managers. Research on Information Science and Public Libraries 2010; 16 (2) :139-156
URL:
http://publij.ir/article-1-90-fa.html
نوری زاده قصری عاطفه. وضعیت تهیه و خرید منابع الکترونیکی در کتابخانههای تخصصی دولتی شهر تهران از دیدگاه مدیران کتابخانهها . تحقیقات اطلاعرسانی و كتابخانههای عمومی. 1389; 16 (2) :139-156
URL: http://publij.ir/article-1-90-fa.html
باشگاه پژوهشگران جوان ، at85no@gmail.com
چکیده: (8046 مشاهده)
هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت تهیه و خرید منابع الکترونیکی در کتابخانههای تخصصی دولتی شهر تهران از دیدگاه مدیران کتابخانهها میباشد، که به چگونگی وضع موجودی منابع الکترونیکی، نحوه خرید و تهیه آنها و مشکلات تهیه منابع الکترونیکی در کتابخانههای تخصصی دولتی شهر تهران پرداخته شده است.
روش: روش پژوهش پیمایشی- توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه میباشد. جامعه مورد پژوهش 86 نفر از مدیران کتابخانههای تخصصی دولتی شهر تهران بودهاند که 60 نفر از مدیران (70 درصد) پرسشنامه را عودت دادند و یافته های پژوهش بر اساس دادههای این تعداد پرسشنامه بهدست آمده است. تحلیلهای این پژوهش به کمک آمار توصیفی و با استفاده از نرمافزارهای excel و SPSS صورت گرفته است.
یافتهها: یافته های پژوهش نشان داد که در 10 کتابخانه هیچگونه منبع الکترونیکی وجود نداشت؛ 28 کتابخانه هر سه مورد منبع الکترونیکی( کتاب، مجله، پایگاه اطلاعاتی) را دارا میباشند و در 22 کتابخانه نیز یک یا دو نوع از منابع الکترونیکی موجود بوده است. منابع الکترونیکی در اکثر کتابخانههای تخصصی موجود بوده؛ اما با توجه به رشد روزافزون آنها در کتابخانههای جهان و نیز مزایای منابع الکترونیکی، میزان منابع الکترونیکی برای کتابخانههای تخصصی بسیار کم بوده است. عمدهترین مشکلات تهیه منابع الکترونیکی، هزینه خرید منابع الکترونیکی، هزینه خرید تجهیزات لازم برای استفاده از این منابع و سپس تصمیمگیری در خصوص انتخاب نوع منبع الکترونیکی عنوان شده است. در اکثر کتابخانههای تخصصی شهر تهران برای تهیه و خرید هر سه نوع منبع الکترونیکی کمتر از 10 درصد بودجه کتابخانه اختصاص داده میشود.
اصالت/ارزش: با وجود اینکه در زمینه منابع الکترونیکی و موارد مرتبط با آن پژوهشهای بسیاری صورت گرفته است، اما کمتر به بررسی وضعیت خرید و تهیه این منابع از دیدگاه مدیران کتابخانهها پرداخته شده است. همچنین نتابج حاصل از پژوهش میتواند معیاری برای ارزیابی روزآمدی و کارآیی کتابخانههای تخصصی در امر تولید و انتشار منابع الکترونیکی باشد.
نوع مطالعه:
كمّي |
موضوع مقاله:
ترويج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در خانوادهها، مدرسه و جامعه دریافت: 1391/5/12 | پذیرش: 1396/11/25 | انتشار: 1396/11/25