نارمنجی مهدی. جایگاه کتابخانههای عمومی در توانمندسازی زنان خانهدار با تأکید بر ظرفیتهای فضای مجازی. تحقيقات اطلاعرساني و كتابخانههاي عمومي. 1402; 29 (1) :7-8
URL: http://publij.ir/article-1-2427-fa.html
ادارهکل کتابخانههای عمومی ، mnarmenji63@yahoo.com
چکیده: (291 مشاهده)
هدف: هدف از پژوهش حاضر مطالعه جایگاه کتابخانههای عمومی در توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی زنان خانهدار با تأکید بر ظرفیتهای فضای مجازی به ویژه شبکههای اجتماعی مجازی است.
روش پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است که با رویکرد کیفی به روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه پژوهش شامل کتابداران و مسئولین کتابخانههای عمومی زیر پوشش اداره کل کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی بود. در این پژوهش از روش نمونهگیری غیراحتمالاتی (غیرتصادفی) و از نوع نمونهگیری گلوله برفی استفاده، و در مجموع با 21 نفر مصاحبه انجام شد. روش اجرای مصاحبه مورد استفاده از نوع نیمه ساختاریافته بود.
یافتهها: موضوعات مورد درخواست زنان خانهدار از کتابخانههای عمومی در دو مقوله عملی (سلامت، کشاورزی و هنری) و نظری (ادبی-دینی و تربیتی) دستهبندی شدند. چگونگی نقشآفرینی کتابخانههای عمومی در توانمندسازی زنان خانهدار در حوزههای اجتماعی و اقتصادی نیز در دو مقوله برنامههای آموزشی (تربیتی-اجتماعی و فنی-اقتصادی) و برنامههای فرهنگی-ترویجی (اشتغالمحور، تفننی، کتابمحور و مشاروهای-ارجاعی) گروهبندی شدند که برنامههای فرهنگی-ترویجی دارای فراوانی بیشتری بودند. خدمات قابل ارائه به زنان خانهدار در فضای مجازی در دو مقوله اطلاعاتی (آموزشی و منبعیابی) و ترویجی (اطلاعرسانی و منبعگستری) قرار گرفتند که یافتهها نشان داد که سهم خدمات فرهنگی-ترویجی بیشتر است. مشوقهای استفاده از فضای مجازی توسط کتابخانههای عمومی جهت توانمندسازی زنان خانهدار نیز در دو مقوله تبلیغی و کارکردی و موانع موجود در این حوزه در سه مقوله اجتماعی-اقتصادی، فردی و فناورانه دستهبندی شد.
ارزش/اصالت: ارزش این مقاله در این نکته است که کتابخانههای عمومی میتوانند از امکانات فضای مجازی به ویژه شبکههای اجتماعی مجازی در توامندسازی اجتماعی و اقتصادی زنان خانهدار استفاده نمایند.
نوع مطالعه:
كيفي |
موضوع مقاله:
خدمات کتابخانهای برای خانوادهها و ارتقای فرهنگ عمومی دریافت: 1401/5/19 | پذیرش: 1401/9/7 | انتشار: 1402/2/10