دوره 23، شماره 1 - ( 3-1396 )                   دوره 23 شماره 1 صفحات 110-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khoeyni S, Nurozi A, Fahimnia F. Components of the Implementation of Bibliotherapy in Public Libraries: Viewpoints of LIS and Psychology professionals. Research on Information Science and Public Libraries 2017; 23 (1) :89-110
URL: http://publij.ir/article-1-1469-fa.html
خوئینی سهیلا، نوروزی علیرضا، فهیم‎نیا فاطمه. شناسایی مؤلفه‎های پیاده‌سازی کتاب‎درمانی در کتابخانه‎های عمومی کشور از دیدگاه متخصصان علم اطلاعات و دانش‎‌شناسی و روان‌شناسی و ارائه الگوی پیشنهادی. تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1396; 23 (1) :89-110

URL: http://publij.ir/article-1-1469-fa.html


استادیار گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه تهران، ایران ، noruzi@ut.ac.ir
چکیده:   (4410 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر درصدد شناسایی مؤلفههای پیاده‏سازی کتاب‏درمانی در کتابخانه‏های عمومی از دیدگاه متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش‏شناسی و رشته روان‏شناسی و ارائه الگوی پیشنهادی است.
روش: در پژوهش حاضر از روش پیمایشی استفاده شده است. در ابتدا به منظور شناسایی مؤلفه‌های پیاده‏سازی کتاب‏درمانی در کتابخانه‏های عمومی کشور از مطالعه اکتشافی و مرور متون بهره گرفته شد و سپس با توجه به آن، پرسشنامه محقق‌ساخته‏ (مبتنی بر وب) طراحی شد و این پرسشنامه در بین جامعه آماری پژوهش که متشکل از 61 نفر از متخصصان رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی و رشته روان‌شناسی بودند، توزیع شد و برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار اس.پی.اس.اس. استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج حاکی از آن است که مخاطبان این طرح بر خلاف انتظار «افراد عادی و طبیعی» هستند و «نهادکتابخانه‌های عمومی کشور» مهمترین سازمان دخیل در این حوزه است. مهمترین امکان مورد نیاز «نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص» بود و مهمترین روش پیاده‏سازی، «کتاب‏درمانی خلاق» دانسته شد و مهمترین وظیفه نهاد کتابخانههای عمومی «تهیه کتاب‏های توصیهشده برای کتابخانه‏های عمومی» تلقی گردید. مهمترین وظیفه سایر سازمانهای دخیل «تدوین و ارائه فهرست کتاب‏های پیشنهادی به نهادکتابخانه‏های عمومی کشور» و مهمترین وظیفه مشترک تمام سازمان‌های دخیل «ارزیابی و برطرف کردن موانع و کاستی‏ها در طول اجرای کتاب‏درمانی» عنوان شد. موارد مذکور مهمترین مؤلفههای پیاده‏سازی کتاب‏درمانی در کتابخانه‏های عمومی کشور شناسایی بودند که در انتها الگوی پیشنهادی بر اساس آنها ارائه شده است.
اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در ارائه مؤلفه‌های اصلی پیاده‌سازی و اجرای کتاب‌درمانی در کتابخانه‌های عمومی کشور است. تمرکز بر مؤلفه‌های فوق، بر اساس پیشنهاد این پژوهش، می‌تواند موفقیت این برنامه‌ها را تسهیل کند.
 
متن کامل [PDF 1146 kb]   (1715 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي |
دریافت: 1394/8/9 | پذیرش: 1396/4/10 | انتشار: 1396/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb