گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران ، samiei@atu.ac.ir
چکیده: (2 مشاهده)
هدف: امروزه زندگی مردم تحت شعاع تغییرات روزافزون دنیای دیجیتال قرار گرفته به صورتی که دیگر فضای فیزیکی و سایبری در زندگی افراد قابل تفکیک نیستند و تامین نیازهای انسان چنان متحول شده که سبک زندگی افراد در حوزههای مختلف دچار تغییر شده است. از آنجا که کتابخانههای عمومی یکی از شاخصهای اجتماعی و فرهنگی به شمار میروند، باید در راستای پاسخگویی به این تغییر در مسیر تحول دیجیتال حرکت نمایند، به همین جهت تغییر در ساختمان و فضای کتابخانه و توجه به نیازهای نوپدید مخاطبین کتابخانههای عمومی ضروری ست. با توجه به این ضرورت تاثیر تحول دیجیتال بر طراحی و معماری کتابخانههای عمومی سنجیده شد.
روش: روش پژوهشِ حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی است. بر اساس روش گردآوری دادهها، این پژوهش از نوع آمیخته (ترکیبی) است. در این تحقیق ابتدا دادههای کیفی و سپس کمی، گردآوری و تحلیل شده و اولویت با مرحله کیفی است. بنابراین ابتدا دادههای حاصل از روش کیفی با استفاده از گروه کانونی متشکل ازخبرگان و متخصصان زمینههای تحول دیجیتال و فناوری اطلاعات، علم اطلاعات و دانششناسی و معماری گردآوری و تحلیل شد. در مرحله کمی20 نفر از خبرگان و متخصصان در زمینههای مورد اشاره و کارمندان کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد توسط گروه کانونی انتخاب شدند که در 4 گروه شامل گروه علم اطلاعات و دانش شناسی 8 نفر و از دیگر گروهها 4 نفر بر اساس سابقه فعالیت، تجربه و دانش درموضوع پژوهش حاضر بودند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که متغیر تحول دیجیتال بر طراحی و معماری کتابخانههای عمومی دارای میانگین 20/4 و انحراف معیار 486/0 و دارای میانگین بالاتر از حد متوسط است. کلیه مولفه های مورد بررسی بالاتر از حد متوسط بوده و همچنین فضای ورودی با میانگین 25/4 و فضای بازی و سرگرمی با میانگین 23/4 بالاترین میانگین امتیاز را دارا می باشند. بررسی ها نشان داد که میانگین مولفههای تحول دیجیتال در طراحی فضاهای کتابخانه بالاتر از حد وسط طیف لیکرت است. سطح معنی داری نیز 000/0 بدست آمده که کوچکتر از سطح خطای آلفا (05/0) است.
نتیجهگیری: نتایج تحقیق نشان داد که مولفههای تحول دیجیتال در طراحی و معماری کتابخانههای عمومی تاثیر گذار هستند. در این پژوهش تاثیر تحول دیجیتال بر طراحی و معماری کتابخانههای عمومی از دیدگاه خبرگان و متخصصین ذیربط مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق و یافتههای بدست آمده و با توجه به میانگین مشاهده شده، مولفههای تحول دیجیتال در طراحی فضاهای کتابخانه موثر شناخته شد.
نوع مطالعه:
كيفي |
موضوع مقاله:
فناوري اطلاعات در مراكز اطلاعرساني دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1403/11/10