Soheili F, Shahbazi M, Pashaei Sorkali F, Khasseh A A. Identifying the effective factors on women not using rural public libraries in Kermanshah. RISPL 2022; 28 (1) :96-113
URL:
http://publij.ir/article-1-2340-fa.html
سهیلی فرامرز، شهبازی مهری، پاشایی سورکالی فرشته، خاصه علی اکبر. شناسایی عوامل مؤثر بر عدم مراجعه زنان به کتابخانههای عمومی روستایی: مطالعه موردی شهرستان کرمانشاه. تحقيقات اطلاعرساني و كتابخانههاي عمومي. 1401; 28 (1) :96-113
URL: http://publij.ir/article-1-2340-fa.html
دانشگاه پیام نور ، meh512000@yahoo.com
چکیده: (1398 مشاهده)
هدف: مطالعه حاضر باهدف شناسایی عوامل مؤثر بر مراجعه زنان ناکاربر به کتابخانههای عمومی روستایی شهرستان کرمانشاه انجام گرفت.
روش: این پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد. جامعهی آماری زنان ناکاربر در ۸ کتابخانه روستایی شهرستان کرمانشاه میباشند. روش نمونهگیری پژوهش بهصورت گلوله برفی است. ابزار گردآوری دادهها مصاحبه نیمه ساختاریافته میباشد. متن پیاده شده مصاحبهها با سه روش کمی، ساختاری و تفسیری، تجزیهوتحلیل و در این راستا از نرمافزار مکس کیودا ۲۰۱۸ استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد ۴ بعد تأثیرگذار بر میزان و کیفیت مراجعه زنان ناکاربر به کتابخانههای روستایی عوامل محیطی، عوامل فردی، عوامل کتابخانهای و عوامل فرهنگی و اجتماعی است. با توجه به فراوانی مفاهیم تکرار شده «عوامل تخصصی کتابخانهای» بیشترین تأثیر بر عدم مراجعه زنان به کتابخانههای روستایی دارد و عامل «محیط» کمترین نقش در عدم مراجعه زنان به کتابخانهها دارد.
نتیجهگیری: جذب زنان ناکاربر به کتابخانههای روستایی میتواند منجر به ارتقاء دانش و معلومات این قشر بهتبع آن تأثیر مستقیم در کانون خانواده و بهبود جایگاه کتابخانه در اذهان جامعه شود، لذا کتابخانههای روستایی باید نسبت به این مهم اهتمام ورزند و زمینه لازم برای خدماتدهی به این قشر را فراهم آورند.
اصالت اثر: پژوهش حاضر با یک زاویه متفاوت به مقوله دسترسی زنان به اطلاعات نگاه کرده و زنان ناکاربر را مورد توجه قرار داده و عوامل مؤثر بر عدم مراجعه زنان به کتابخانههای روستایی را از دیدگاه این جامعه آماری بررسی میکند.
نوع مطالعه:
كيفي |
موضوع مقاله:
خدمات کتابخانهای برای خانوادهها و ارتقای فرهنگ عمومی دریافت: 1400/4/24 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1401/3/10