دوره 23، شماره 4 - ( 12-1396 )                   دوره 23 شماره 4 صفحات 465-441 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahmoudzadeh H, Noori E. Assessment of Spatial Distribution of Public Libraries in Urmia Using Fuzzy Algorithms and GIS with a particular Emphasis on Social Justice . Research on Information Science and Public Libraries 2018; 23 (4) :441-465
URL: http://publij.ir/article-1-1648-fa.html
محمودزاده حسن، نوری الهه. بررسی توزیع فضایی کتابخانه‌های عمومی شهر ارومیه با استفاده از الگوریتم‌های فازی و GIS با تأکید بر عدالت اجتماعی. تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1396; 23 (4) :441-465

URL: http://publij.ir/article-1-1648-fa.html


دانشگاه تبریز ، hassan.mahmoudzadeh@gmail.com
چکیده:   (3666 مشاهده)
هدف: هدف این پژوهش بررسی توزیع مکانی کتابخانههای عمومی، شناخت جایگاه مناطق شهری از لحاظ برخورداری از این خدمات، تعیین سطح نابرابری هر یک از مناطق و کاهش نابرابریهای اجتماعی در سطح شهر ارومیه میباشد.
روش: مقاله تحلیلی و توصیفی است و روش گردآوری دادههای پژوهش ترکیبی از روشهای اسنادی و میدانی است. برای سنجش عدالت فضایی در این تحقیق از متغیرهای فاصله از کتابخانه‌های موجود، فاصله از خیابان‌های اصلی، فاصله از صنایع مزاحم، تراکم جمعیت، نزدیکی به مراکز مسکونی، نزدیکی به فضاهای سبز، فاصله از مراکز تجاری، نزدیکی به مراکز آموزشی، فاصله از مراکز درمانی، سازگاری کاربری‌ها، شیب، و دوری از خط گسل استفاده شده است. در نهایت، تجزیه و تحلیل‌ها با استفاده از روش فازی با بازه عضویت صفر تا 255 صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تعداد و توزیع فضایی کتابخانه‌های موجود در شهر ارومیه جوابگوی تقاضای فعلی نمیباشد و سطح دسترسی به این موجودی نیز برای همه افراد به لحاظ پراکنش نامتناسب در گسترۀ شهری نامناسب است. لذا می‌توان کمبود 6900 متر مربعی فضای کتابخانه‌ای را با احداث 4 باب کتابخانه جدید، و متناسب با شاخص‌های جمعیت، دسترسی و عدالت اجتماعی، با توزیع فضایی چندگانه جبران نمود؛ و سطح سواد، میزان مطالعه،ﻛﻴﻔﻴﺖ زﻧﺪﮔﻲ و شاخص عدالت اجتماعی را در بین شهروندان ارومیه ارﺗﻘﺎء بخشید.
اصالت/ارزش: ارزش پژوهش حاضر در نشان دادن رابطه بین ﺗﻮﺳﻌﻪ‌ﻳﺎفتگی و ﻣﻮﺿﻮع ﻋﺪاﻟﺖ ﻓﻀﺎﻳﻲ در ﺗﻮزﻳﻊ ﺧﺪﻣﺎت ﻋﻤﻮﻣﻲ ﺷﻬﺮی می‌باشد، چرا که کتابخانه‌های عمومی، به واسطۀ نقشی که در ارتقای سطح سواد و آگاهی افراد جامعه ایفا می‌کنند، از جایگاه پراهمیتی برخوردارند؛ و توزیع فضایی مناسب آن در سطح شهر می‌تواند نقش مهمی در تحقق عدالت اجتماعی داشته باشد.
 
متن کامل [PDF 20172 kb]   (1625 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: تحليل آماري
دریافت: 1395/4/13 | پذیرش: 1397/1/23 | انتشار: 1397/1/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb