دوره 17، شماره 1 - ( ویژه‌نامه مدیریت کتابخانه‌ها 1390 )                   دوره 17 شماره 1 صفحات 177-155 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pashaeizad H, Fadaie G, Horri A. Study of the Publication Status of Scientific Journals in Iran . Research on Information Science and Public Libraries 2011; 17 (1) :155-177
URL: http://publij.ir/article-1-134-fa.html
پاشائی‌زاد حسین، فدائی غلامرضا، حری عباس. مطالعه وضعیت نشر مجلات علمی در ایران. تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1390; 17 (1) :155-177

URL: http://publij.ir/article-1-134-fa.html


دانشگاه پیام نور ، Pashaeizad@gmail.com
چکیده:   (9690 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت نشر مجلات علمی ایران از لحاظ حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی، درجه علمی، زبان انتشار و نیز نشر الکترونیکی و نحوه دسترسی به مقالات آن‌ها از لحاظ آزاد و غیرآزاد بودن است.
روش: در این مطالعه از روش پژوهش ارزیابانه استفاده شده است و برای گردآوری داده‌های مربوط به حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی و درجه علمی مجلات از ابزار سیاهه وارسی استفاده گردیده است. جامعه مورد پژوهش مجلات دارای درجه علمی-پژوهشی و علمی-‏ترویجی از کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور (وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری) و نیز کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) می‏باشد. در این مطالعه از آمارهای توصیفی و استنباطی نیز برای تحلیل داده‏ها استفاده شده است.
یافته ‏ها: یافته‏ های پژوهش نشان داد که در ایران بیش از 530 مجله علمی منتشر می‏شود که بیش‌تر آن‌ها به دانشگاه‏ها و موسسات پژوهش دولتی وابسته هستند. از لحاظ وضعیت دسترسی نیز نتایج پژوهش نشان داد که تنها حدود 40 درصد از مجلات امکان دسترسی آزاد به متن کامل مقالات‏شان را از طریق وبگاه‏هایشان فراهم می‏سازند و در این زمینه مجلات حوزه علوم پزشکی نسبت به سایر حوزه‏ها وضعیت نسبتاً بهتری دارند.
اصالت/ارزش: در هر کشور و جامعه‌ای ‏‌نشر مجلات علمی یکی از مهم‌ترین‏‌ شاخص‏های توسعه علم و دانش شناخته می‌شوند و با عنایت به این موضوع، کیفیت و کمیت مجلات منتشر شده در یک کشور می‏تواند به‌عنوان شاخصی برای سنجش میزان فعالیت‏های علمی در یک کشور یا جامعه‌ای‏‌ خاص مورد استفاده قرار گیرد. لذا، پژوهش حاضر اولین پژوهشی است که درباره وضعیت نشر مجلات علمی ایران و همچنین وضعیت نشر الکترونیکی و دسترسی آزاد بودن مقالات آن‌ها انجام گرفته است.
 
متن کامل [PDF 874 kb]   (1103 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: كتابسنجي، علم‌سنجي، وب‌سنجي، اطلاع‌سنجي
دریافت: 1391/5/27 | پذیرش: 1392/4/27 | انتشار: 1392/4/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb