دوره 19، شماره 3 - ( 9-1392 )                   دوره 19 شماره 3 صفحات 429-409 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluation of Search Capabilities of Islamic Software packages (Quran, Hadith and Fiqh and Ahkam) Developed in Qom . Research on Information Science and Public Libraries 2013; 19 (3) :409-429
URL: http://publij.ir/article-1-996-fa.html
حسن زاده محمد، اسکندری فائزه. ارزیابی قابلیت های جست‌وجوی نرم افزارهای علوم اسلامی (قرآن، حدیث، فقه و احکام) شهر قم . تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1392; 19 (3) :409-429

URL: http://publij.ir/article-1-996-fa.html


دانشگاه تربیت مدرس ، hasanzadeh@modares.ac.ir
چکیده:   (6999 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی قابلیت جست‌وجوی نرم­افزارهای علوم اسلامی شهر قم در  سه حوزه قرآن، حدیث، فقه و احکام بر اساس معیارهای استخراج شده از منابع معتبر انگلیسی و فارسی است.
روش: این پژوهش به روش ارزیابانه و با استفاده از 91 گویه در دو بخش خصیصه­های جست‌وجو و ویژگی‌های مربوط به نتایج جست‌وجو صورت گرفته است. ابزار استفاده شده در این پژوهش، سیاهه‌وارسی محقق‌ساخته بوده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت نرم­افزارهای علوم اسلامی شهر قم از نظر رعایت گویه­های مربوط به جست‌وجو در مقیاس لیکرت ضعیف (01/2) است. برترین نرم­افزارها در دسته­های قرآن، حدیث، فقه و احکام از نظر قابلیت­های جست‌وجوی آنها به ترتیب جامع­التفاسیر نور، معجم موضوعی بحارالانوار و نورالفقاهه 3، و ضعیف­ترین نرم­افزارها در این دسته­بندی به ترتیب ترنم وحی، معجم احادیث الامام المهدی (عج) و رساله بود. امتیاز قابلیت­ جست‌وجوی نرم‌افزارها در مقیاس لیکرت پایین­تر از امتیاز حداکثری، یعنی امتیاز کامل ارزیابی بود. میانگین کل امتیاز به دست آمده از ارزیابی­ها در موضوعات سه‌گانه با یکدیگر یکسان نبودند. نرم­افزارهای حدیث از قدرت جست‌وجوی بالاتری نسبت به نرم­افزارهای قرآن و فقه و احکام برخوردار بودند. بین محصولات مختلف سازمان­های تولیدکننده نرم­افزارهای علوم اسلامی از نظر قابلیت­های جست‌وجو تفاوت معناداری وجود داشت.
اصالت/ارزش: توجه به نرم‌افزارهای اسلامی به تفکیکِ سه حوزه قرآن، حدیث و فقه در مقاله حاضر، این مقاله را نسبت به سایر نوشتارهای موجود در این حوزه ممتاز کرده است. تأکید بر جامعیت سیاهه ارزیابی و تحلیل چندبعدی یافته‌ها نیز از جمله موارد نشان‌دهنده اصالت این مقاله محسوب می‌شود.
 
متن کامل [PDF 576 kb]   (445 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: سواد اطلاعاتي سواد رسانه‌اي
دریافت: 1392/9/9 | پذیرش: 1392/9/9 | انتشار: 1392/9/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb