سمیه پاکنهاد، محمدرضا وصفی، فاطمه فهیمنیا،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر، شناسایی و معرفی مشکلات توزیع کتابهای چاپی کودک و نوجوان در ایران از دیدگاه ناشران این حوزه است.
روش: این پژوهش، با چارچوب آمیخته و با طرح اکتشافی انجام شده است. بهمنظور شناسایی مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان در ایران، نخست با ۱۱ ناشر کودک و نوجوان شهر تهران که به روش نمونهگیری نظری انتخاب شده بودند، مصاحبه شد. سپس از طریق فن تحلیل محتوای کیفی، شاخصهای اصلی حاصل از مصاحبه، استخراج شد و در قالب پرسشنامه، بین کلیۀ اعضای انجمن فرهنگی ناشران کتاب کودک و نوجوان که دارای ۵۵ عضو است، توزیع گردید. برای اعتبارسنجی بخش کیفی از معیارهای اعتبارپذیری و قابلیت اطمینان استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان نشر و همچنین پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ۸۲/۰ تعیین گردید. تجزیه و تحلیل دادههای پرسشنامه با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی در نرمافزار SPSS انجام شد.
یافته ها: مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان از دیدگاه ناشران این حوزه در پنج مقولۀ اصلی و ۱۳ مقوله فرعی دستهبندی شد. از دیدگاه اعضای انجمن ناشران کتاب کودک و نوجوان، مقولۀ زیرساختهای فرهنگی با میانگین ۱۹/۴، مقولۀ مسائل مالی و اقتصادی با ۰۷/۴، مقولۀ مسائل تشکیلاتی و صنفی با میانگین ۰۵/۴، مقولۀ مسائل اطلاعاتی و ارتباطی با میانگین ۰۰/۴، و در نهایت مقولۀ سیاستهای کلی دولت و نهادهای دولتی با میانگین ۵۷/۳ به ترتیب جزء مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان بود.
اصالت/ارزش: پژوهش حاضر به دستهبندی و معرفی مهمترین مشکلات توزیع کتاب کودک و نوجوان و نشاندادن سطح اهمیت آنها طبق نظرات متخصصان و کارشنان این حوزه پرداخته است که میتواند منبع مفیدی برای تصمیمگیران و سیاستگذاران فرهنگی باشد.