مرضیه باقری، احمد شعبانی، محمدرضا عابدی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تأثیر مشاوره اطلاعاتی گروهی بر کاهش اضطراب کتابخانهای و رفتارهای کتابخانهای کاربران کتابخانههای عمومی است.
روش: روش اجرای پژوهش مبتنی بر مداخله گروهی و مقایسه نتایج پیشآزمون و پسآزمون بین دو گروه منتخب آزمایش و کنترل است. جامعه آماری، کاربران عضو کتابخانه شهید توکلی فولادشهر اصفهان بودند که از آن میان۳۰ نفر از اعضاء داوطلبانه انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل نظم یافتند. سپس جلسات مشاوره اطلاعاتی (۶ جلسه۹۰ دقیقهای) برای اعضاء گروه آزمایش برگزار شد. بهمنظور گردآوری دادهها از پرسشنامه محققساخته استفاده شد و دادهها با آزمون کواریانس تحلیل گردید.
یافتهها: مقایسه یافتهها نشانگر تفاوتی معنادار در نمرههای کسبشده در پیشآزمون و پسآزمون دو گروه آزمایش و کنترل در مولفه اضطراب کتابخانهای بود. به بیان دیگر، نتایج نشان داد برگزاری جلسات مشاوره اطلاعاتی در کتابخانههای عمومی، در کاهش اضطراب کتابخانهای کاربران تأثیر بهسزایی دارد ( ۰۵/۰≥p). این تحقیق سعی در بیان اهمیت مشاوره اطلاعاتی در کتابخانههای عمومی دارد. مشاوره اطلاعاتی بهعنوان یک کارکرد مفید در عصر اطلاعات میتواند شاخصی برای تشخیص پویایی کتابخانههای عمومی باشد و بهعنوان عاملی مؤثر در کاهش اضطراب کاربران منجر به بهرهمندی مناسب افراد جامعه از منابع و امکانات کتابخانههای عمومی گردد.
اصالت/ارزش: این پژوهش از آن رو حائز اهمیت است که تأثیر مشاوره اطلاعاتی گروهی را بر بهبود کارآیی کاربران کتابخانههای عمومی از جهات اضطراب و رفتارهای کتابخانهای به شیوهای نوین مورد بررسی قرار میدهد.