۳ نتیجه برای شورای کتاب کودک
نوشین موسوی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۷۴ )
چکیده
ملک رضوان واعظی، مرتضی کوکبی، مختار ابراهیمی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر آن بود تا با بررسی سطح خوانایی کتابهای داستانی برگزیدۀ شورای کتاب کودک، مشخص شود که آیا این کتابها به درستی به عنوان کتابهای گروه «ب»، «ج» و «د» معین شدهاند یا خیر. همچنین، قصد بر آن بود تا نتایج حاصل از بررسی سطح خوانایی با دو فرمول فلش/دیانی و گانینگ/دیانی در سطوح مختلف (بسیار ساده، ساده، معمولی و ...) بررسی شود و با یکدیگر مورد مقایسه قرار گیرد.
روش: پژوهش حاضر به روش ارزیابانه انجام شده و ابزار ارزیابی، فرمولهای فلش/دیانی و گانینگ/دیانی بوده است. جامعۀ پژوهش شامل ۱۰۰ عنوان کتاب داستانی تألیفی بود که از سوی شورای کتاب کودک به عنوان «برگزیده» معرفی شدهاند.
یافتهها: یافتههای حاصل از بررسی سطح خوانایی کتابها با فرمول فلش/دیانی نشان داد که ۷۶/۵۴ درصد از مجموع کتابها به درستی برچسب «ب»، «ج» و «د» خوردهاند. همچنین، یافتههای حاصل از بررسی سطح خوانایی کتابها با فرمول گانینگ/دیانی نشان داد که ۸۵/۴۲ درصد از کتابهای داستانی تألیفی شورای کتاب کودک به درستی برچسب «ب»، «ج» و «د» خوردهاند. در نهایت ضریب همبستگی بین این دو فرمول ۴۹۸/۰ بود و Pvalue آن برابر با ۰۰۱/۰ گردید که همبستگی معنادار نتایج حاصل از این دو فرمول را نشان میداد.
اصالت/ارزش: ازآنجاییکه فرمولهای موجود نیازمند بازنگری بودند و تاکنون اصلاحاتی در آنها صورت نگرفته بود، پژوهشگران بر آن شدند تا ارزیابی دقیقتری بر روی این فرمولها صورت گیرد. پژوهش حاضر فرمولهای سنجش سطح خوانایی را اندکی اصلاح نمود تا ارزیابی دقیقتری از سطح خوانایی حاصل شود.
زینب ستایش مرام، معصومه تجعفری، محسن نوکاریزی، مریم بردبار،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: با توجه به ضرورت آموزش کارآفرینی در توسعه و ترویج کارآفرینی و نیز مناسب بودن دوران کودکی برای دریافت این آموزشها، آموزش کارآفرینی به کودکان ضروری است و باید در جستوجوی روشهایی بود که این توانایی را در آنان رشد و پرورش دهد. از آنجاکه ادبیات کودک و بهویژه داستانها نقشی مهم در آموزش کارآفرینی دارد، توجه به مؤلفههای کارآفرینی در داستانها جایگاه خاصی دارد. ازاینرو، پژوهش حاضر با هدف کشف میزان بهکارگیری مؤلفههای کارآفرینی در کتابهای داستانی کودکان گروه سنی «ج» انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر بهلحاظ هدف پژوهشی کاربردی است که به روشِ تحلیل محتوا انجام شده است. جامعۀ پژوهش ۸۰ عنوان کتاب داستان تألیفی منتخب توسط شورای کتاب کودک برای گروه سنی «ج» در طی سالهای ۱۳۹۷-۱۳۹۹ بود که از این میان، ۳۰ عنوان کتاب به روشِ نمونهگیری تصادفی ساده بهعنوان نمونۀ پژوهش انتخاب شد. ابزار تحلیل داستانها سیاهۀ وارسی محققساخته بود. برای بررسی روایی محتوای سیاهه، سیاهۀ وارسی در اختیار ۱۰ نفر از اعضای هیئتعلمی گروه روانشناسی قرار گرفت و پس از کسب نظرات آنان، شاخص نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا محاسبه شد و برایناساس اصلاحاتی در سیاهه اولیه صورت گرفت. برای تعیین پایایی سیاهه، ۱۰ درصد از کل کتابهای داستان بهصورت تصادفی انتخاب و توسط دو ارزیاب تحلیل شد و سیاهۀ وارسی برای این کتابها تکمیل شد. سپس درصد توافق بین نظرات ارزیابان با محاسبه ضریب پایایی اسکات بررسی شد. این ضریب ۹۴/۰ به دست آمد که نشاندهندۀ پایایی قابل قبول ابزار بود. سیاهۀ وارسی نهایی شامل شش مؤلفۀ کارآفرینی و ۴۰ زیرمؤلفه به دست آمد. در نهایت، دادههای گردآوریشده ازطریق سیاهۀ وارسی با استفاده از نرمافزار اسپیاساس مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: درمجموع، میزان بهکارگیری مؤلفههای کارآفرینی در کتابهای داستانی ۹/۳۸ درصد بود. طبق نتایج آزمون فریدمن، بین اولویت مؤلفههای کارآفرینی اختلافی معنادار وجود داشت، بهطوری که مؤلفههای خلاقیت و نوآوری، و نیاز به موفقیت پرکاربردترین مؤلفهها و سپس بهترتیب مؤلفههای نیاز به استقلال، خطرپذیری، تحمل ابهام و مرکز کنترل درونی قرار داشتند. در سطح جامعه، بهطور متوسط میزان توجه به هریک از مؤلفههای کارآفرینی به این شرح بود: مؤلفۀ خلاقیت و نوآوری ۵/۳۶ تا ۵/۵۷ درصد؛ مؤلفۀ نیاز به موفقیت ۸/۳۳ تا ۵/۵۳ درصد؛ مؤلفۀ نیاز به استقلال ۶/۲۸ تا ۶/۵۲ درصد؛ مؤلفۀ خطرپذیری ۵/۲۶ تا ۵/۴۸ درصد؛ مؤلفۀ تحمل ابهام ۲۲ تا ۴/۴۴ درصد؛ و مؤلفۀ مرکز کنترل درونی ۲۲ تا ۳۷ درصد. همچنین، پس از بررسی ۳۰ عنوان کتاب داستان، تنها ۷ عنوان کتاب داستان با دارا بودن بیش از نیمی از مؤلفههای کارآفرینی در زمرۀ آثار غنی و مناسب برای آموزش کارآفرینی قرار گرفتند. در این میان، داستان «پوشکا» غنیترین اثر ازنظر بهکارگیری مؤلفههای کارآفرینی شناخته شد.
اصالت/ارزش: در این پژوهش برای اولین بار، کتابهای داستانی کودکان ازنظر بهکارگیری مؤلفههای کارآفرینی تحلیل شدند. یافتههای این پژوهش میتواند راهنمای نویسندگان در تألیف کتابهای مناسب برای پرورش کارآفرینی در کودکان باشد. همچنین، آثار ارزشمندی که ازنظر مؤلفههای کارآفرینی در این پژوهش شناسایی شد میتواند به مربیان، والدین و کتابداران بهعنوان کتابهای مناسب برای آموزش کارآفرینی به کودکان معرفی شوند.