جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای خدمات جنبی

مرضیه ادیب‌منش، علی اکبر خاصه، مرزبان ادیب‌منش،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تشریح خدمات جنبی کتابخانه‌‌های عمومی استان کرمانشاه و نقش آن‌‌ها در جذب کودکان و نوجوانان به کتابخانه و نگهداشت آنان در آن انجام شده است.
روش: در این پژوهش از رویکرد آمیخته استفاده شده است. برای گردآوری داده‌‌ها از پرسش‌نامه، سیاهۀ وارسی و مصاحبه با کتابداران استفاده شد که روایی محتوایی آن بر اساس نظرات متخصصان تأیید شد و پایایی پرسش‌نامه به روش ضریب آلفای کرونباخ (۸۶/۰) به دست آمد. جامعۀ آماری پژوهش را اعضا و کتابداران کتابخانه‌‌های عمومی استان کرمانشاه تشکیل می‌‌دهند. حجم نمونه در بخش اعضا از ۱۰۰ نفر و در بخش کتابداران از ۱۰ نفر تشکیل شده است که با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای و غیرتصادفی سهمیه‌ای انتخاب شدند. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS و روش‌های کدگذاری اشتروس و کروبین (باز، محوری و انتخابی) استفاده شده است.
یافته‌‌ها: نتایج پژوهش حاکی از آن است که آموزش قرآن، قصه‌‌گویی، مسابقات کتاب‌‌خوانی و نقاشی، جشن و مراسم مذهبی، مطالعه در تابستان، کانون ادبی، نمایشگاه کتاب و تازه‌‌های کتاب، برنامه‌‌های جنبی مورد اجرا در کتابخانه‌‌های عمومی هستند. نمایش فیلم، موسیقی و گروه‌‌های کتاب‌‌خوانی در هیچ‌‌کدام از کتابخانه‌‌ها وجود ندارد. رضایت از برنامۀ نقاشی، مسابقات کتاب‌‌خوانی، قصه‌‌گویی زیاد و آموزش قرآن، نمایشگاه کتاب بیشتر از سایر خدمات است. مهم‌‌ترین موانع در ارائۀ خدمات جنبی، کمبود بودجه و امکانات، کمبود فضای مناسب و کمبود نیروی انسانی هستند.
اصالت/ارزش: خدمات جنبی در کتابخانه‌‌های عمومی نقش مؤثری در جذب و نگهداشت کودکان و نوجوانان دارد. همچنین، این برنامه‌‌ها در استفادۀ مطلوب از اوقات فراغت و تشویق به فعالیت‌‌های فرهنگی هنری به‌منظور رشد و اعتلای فرهنگی جامعه نقش به‌سزایی را ایفا می‌‌کند. کاربست این یافته‌ها با توجه به بافت جغرافیایی و فرهنگی خاص کرمانشاه می‌تواند زمینه را برای پرورش بهتر کودکان و نوجوانان مهیا ساخته و نقش کتابخانه‌های عمومی را در آموزش‌وپرورش اعضا برجسته سازد.

 
محمدحسن عظیمی، مریم خدری، شهنار خادمی زاده،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش کشف وضعیت خدمات جنبی بخش کودکان کتابخانه‌های عمومی استان خوزستان است.
روش: روش پژوهش از نوع آمیخته است. در بخش کیفی پژوهش، با مراجعه به کتابخانه‌های عمومی استان خوزستان و بررسی آیین‌‌نامه‌‌ها یک سیاهۀ وارسی شامل خدمات جنبی بخش کودکان ارائه شده است. سپس در بخش کمّی پژوهش، با استفاده از پرسش‌نامۀ ارزیابی میزان وفاداری مشتری (مقیمی و رمضان، ۱۳۹۰، مون کیو و لارنس ۲۰۰۱)، متغیرهای موردمطالعۀ اندازه‌‌گیری و با استفاده از روش‌‌های کمّی به سؤالات پژوهش پاسخ داده شده است.
یافته‌ها: در بخش کیفی ۲۷ خدمت جنبی برای کودکان در کتابخانه‌های عمومی شناسایی شد. مهم‌ترین خدمات اجراشده در بخش کودک کتابخانه‌ها که در صدر لیست قرار گرفتند عبارت‌اند از: ارسال منابع به‌صورت غیرحضوری با میانگین ۳,۶۹، نمایشگاه کتاب با میانگین ۳.۶۷، ارائۀ بروشورهای آموزشی و فرهنگی با میانگین ۳.۵۵، فهرست تازه‌های کتاب نوجوان با میانگین ۳.۵۲، معرفی کتاب و داستان‌گویی با میانگین ۳.۴۷، برنامه‌های فرهنگی مشترک با مدارس با میانگین ۳.۶۷، امانت بین‌کتابخانه‌ای با میانگین ۳.۳۸، کلاس‌های کمک‌آموزشی با میانگین ۳.۳۱، جلسات شعرخوانی و نقد شعر با میانگین ۳.۲۴، و اختصاص فضا برای برگزاری کلاس‌های خصوصی با میانگین ۳.۲۹.
اصالت/ارزش: مشخص شد که میزان رضایت اعضای کودک ۷ تا ۱۱ سال کتابخانه‌‌های عمومی استان خوزستان از خدمات جنبی ارائه‌شده در این کتابخانه‌ها در وضعیتی مطلوب قرار دارد و بین رضایت این کودکان و همۀ ابعاد وفاداری بررسی‌شده در این پژوهش رابطه‌ای معنادار وجود دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb