۲ نتیجه برای جستوجوی اطلاعات
مهران استرحامیان، غلامرضا فدائی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضعیت ارائه خدمات و ابزارهای بازیابی اطلاعات در کتابخانههای عمومی شهر سنندج است تا با آشکار شدن نقاط ضعف و قوت، در تدوین سیاستگذاریها و برنامهریزیهای آتی کتابخانههای عمومی مدنظر قرار گیرد.
روش: روش پژوهش انجام شده، پیمایشی با نگرش توصیفی است. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامه برای مراجعان کتابخانهها (۴۰۰ نفر)، مصاحبه با مسئولان کتابخانهها، مشاهده حضوری و آمارهای موجود در کتابخانهها گردآوری شدهاست.
یافتهها: یافتههای حاصل از تحقیق بیانگر عدم آشنایی کافی جامعه استفادهکننده از وظایف کتابخانههای عمومی و همچنین عدم توانایی آنها در استفاده از ابزارهای بازیابی اطلاعات بهویژه نرمافزارهای کتابخانهای است و نیاز به وجود برنامهریزی و ارائه خدمات بهتر در سطح محلی و سیاستگذاری مؤثرتر با توجه به نیازهای بومی بهوسیله نهاد کتابخانههای عمومیکشور ضروری به نظر میرسد.
اصالت/ارزش: امروزه در تحلیل معیارهای رفاه اجتماعی، میزان توسعه کتابخانههای عمومی در ردیف مسکن، آموزش، اشتغال، بهداشت و درمان قرار میگیرد و آن را یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشورها به حساب میآورند. از سوی دیگر، بازیابی اطلاعات کارکرد اصلی کتابخانهها است و یکی از نمادهای عملکرد مطلوب آن به شمار میرود. بنابراین بررسی کمی و کیفی ابزارهای بازیابی اطلاعات و سنجش خدمات کتابخانهای در پیشبرد اهداف و رسالت کتابخانههای عمومی دارای اهمیت است.
فریبرز درودی، عادل سلیمانینژاد،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: هدف این پژوهش، مطالعۀ تأثیر و کاربردهای دیداری کردن (مصورسازی) اطلاعات در ارتباط با بازیابی آن است تا به این وسیله بتوان به بهینهساختن فرایند بازیابی اطلاعات یاری رساند. در این پژوهش نقش دیداری کردن در کاربرد راهبردهای جستوجو مورد بررسی قرار گرفته و تأثیر آن در ارائه مناسب نتایج کاوش مشخص شده است.
روش: روش انجام این پژوهش مطالعۀ کتابخانهای (سندی) است.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان میدهد که دادهکاوی دیداری میتواند دادههای نامتجانس را به خوبی تعیین کرده و بدون نیاز به الگوریتمهای پیچیده، به بازیابی اطلاعات سودمند منجر شود. همچنین دیداری کردن با تعاملی که با راهبردهای متعدد جستوجو برقرار میسازد میتواند باعث دسترسی مناسبتر به اطلاعات شود. از سوی دیگر، مشخص شد که روشهای دیداری کردن با تکیه بر رابط کاربر مناسب به بازیابی بهینۀ اطلاعات منجر میشود. علاوه بر آن، دیداری کردن تا حد قابل ملاحظهای میتواند مشکلات مربوط به جامعیت و مانعیت بازیابی را کاهش دهد. دیداری کردن در تعامل با عوامل انسانی دارای مشکلاتی است که عوامل مهم آن عبارتند از: دانش جستوجوکننده، نحوۀ ارتباط میان جستوجوکننده و فراهمآورندۀ اطلاعات، و تشویش کاوشگر در هنگام جستوجو.
اصالت/ارزش: مصورسازی اطلاعات در متون علوم رایانه مورد بحث قرار گرفته است، ولی تعداد اندکی از پژوهشها به تبیین انتظارات مورد نظر کتابداران پرداخته است. مقاله حاضر با مرور مباحث مربوط، سعی دارد مطالعات این حوزه را توسعه دهد.