۲۳ نتیجه برای ارتباط
نانسی فیالبرانت، اکرم ربیعی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۷۱ )
چکیده
لوس ماری آلبیژه، مینو بهفروزی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۷۱ )
چکیده
توردیس ارجایطتر، محبوبه آیت اله زاده ،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۷۲ )
چکیده
چنانچه آگاه خواهید شد ای بی در سالهای اخیر کوشیده است امکان دسترسی کودکان معلول به ادبیات را فراهم آورد.ما همانطور که نگران حق کودکان معلول برای کسب تجربه از طریق کتاب(این رسانۀ قدّیس وسنتی)هستیم، به محقّ بودن آنان در بهره مندی مطلوب از رسانه های الکترونیکی جدید نیز اعتقاد داریم. طبیعی است که انسان اگر نتواند ببیند،بشنود،صحبت کند،بخواند،یا زبان روزمره را به سهولت بفهمد،برای سود جستن از رسانه های جدید دشواری هایی خواهد داشت. باید به خاطر داشت که، حتّی اگر این مشکلات بنا به نوع معلولیت متفاوت باشند، کودکان معلول بیش از هر چیز کودکانی دارای نیازهای اساسی،واکنش ها،وتفاوتهای فردی هستند. تفاوتها و تنّوع کودکان معلول به گستردگی تفاوتهای معمول سایر کودکان است.
فرانسیس کیزر، محمد فرح زاد ،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۷۲ )
چکیده
درسال ۱۹۸۵،تحت توجهّات بخشی از ایفلا که زمینه ارائه خدمات کتابخانه ای به افراد محروم فعالیت دارد،کتابداری آمریکایی به نام خانم فیلیس دالتون گروه کاری با نگرش نوین برای کاری کهن،به نام«گروه کار جهت ارائه خدمات کتابخانه ای به زندانیان»تشکیل داد.در اغلب کشورهای دنیا کتابخانه زندان نهادی شناخته شده است،ولی در عین حال هنوز برای افرادی که آنسوی دیوارهای زندان هستند،ناآشناست برای مثال،در هلند نهادکتابخانه زندان پیش از نهاد کتابخانۀ عمومی پایه ریزی شده است.در سال۱۸۴۱ قانون تصریح می کرد که هر زندان باید یک کتابخانه داشته باشد. در سال۱۹۹۱ مصادف بود با یکصد وپنجاهمین سالگرد تأسیس نظام کتابخانۀ زندان در هلند،در حالی که ایجاد کهنترین کتابخانۀ عمومی آن کشور زودتر از سال۱۸۹۲ به وقوع نپیوست.
الکساندار آبراهام ، احمد یوسفی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۷۲ )
چکیده
آموزش به عنوان عاملی مهم در فرایندتوسعۀ بشری شناخته شده است. آموزش دارای اشکال گوناگونی چون رسمی وغیر رسمی است. درسالهای اخیر،اموزش از راه دور با روش هایی چون آموزش از طریق مواد چاپی،رادیو وتلویزیون-برای افرادی که هرگز به مدرسه یا دانشگاه نمی روند-ایجاد شده است.
محمد فرح زاد،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۷۳ )
چکیده
بانکهای اطلاعاتی به منظور سامان دادن به اطلاعات پراکنده ای ایجاد می شوند که در حالت پراکندگی مادۀ خامی بیش نیستند و با پردازش مناسب اطلاعات می توان براساس نیازها و مراجعات مختلف مجراهای بازیابی اطلاعات را برای استفاده کنندگان فراهم کرد. از این رو برای دسترسی به اطلاعات روزآمد،باید امکان استفاده از بانکهای اطالعاتی را برای پژوهشگران در نظر گرفت.سازمانهای پژوهشهای علمی و صنعتی ایران از سال ۱۳۶۴ برای رفع نیازهای محققان داخلی و نیز نهادها و سازمانهای دولتی،اقدام به برقراری ارتباط پیوسته با بانکهای اطلاعاتی بین المللی خارجی کرده است.در این بررسی سعی شده است پوشش موضوعی،وابستگی به شبکه های بین المللی اطلاع رسانی،فواصل روزآمد شدن،و دامنۀ زمانی بانکهای اطلاعاتی مستقر در این سازمان تجزیه و تحلیل شود.
ریچارد داورتی، عباس گیلوری،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۷۵ )
چکیده
میزگرد مسئولان ایفلا، اولویت فراوانی را برای کاوش در حوزه موضوعاتی که برای دست اندرکاران مجلات در ممالک در حال توسعه مهم به نظر می رسد،قائل شده اند.هدف اصلی در اینجا بحث دربارۀ استانداردهای"سازمان بین المللی استاندارد ایزو"در ارتباط با ادواریها،با توجه ویژه ای به نحوۀ سودمند بودن این معیارها برای بانیان مجلات جدیدالتاسیس بود.امّا با کندوکاوی در این حوزه به راحتی مشخص شد که مشکلاتی که یک بانی مجله در کشورهای در حال توسعه با آن مواجه است بسیار بنیادی تر از نگرانی صرف دربارۀ بکار بستن این استانداردهاست.در نتیجه تصمیم بر آن شدکه با عنایت به اهمیت رعایت استانداردهای بین المللی در باره مشکلاتی بحث شود که در آغاز راه اندازی مجله ای جدید،باید مرتفع گردد.
علی مزینانی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۷۵ )
چکیده
واژه مدل که در فارسی با واژه الگو،نمونه،پیش ساز،قالب،طرح اولیه و غیره نام برده شده است در مفهوم کلی عبارت است از: "یک سیستم فیزیکی یا ریاضی که تابع شرایط خاصی است و رفتار آن برای درک یک سیستم فیزیکی،بیولوژیکی یا اجتماعی که به طریقی با آن مشابهت دارد به کار برده می شود".مدل عبارت است از الگوی اولیه ای که نشانگر چیزی است که هنوز ساخته نشده است و به یک ساختار آزمایشی و موقتی و برای آزمون در شرایط مشابه واقعی به کاربرده می شود.
ترجمه علی مزینانی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۷۵ )
چکیده
موسی جعفر بیگلو ،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۷۶ )
چکیده
اشاعه اطلاعات گزیده(SDI)را می توان چنین تعریف کرد:«تطبیق دستی یا ماشینی سیاهه توصیفگرهای استاندارد استخراج شده از عناوین مورد نیاز و علاقه افراد(شاخص نیاز)،با اطلاعات مندرج در مدارک روزآمد و آگاه کردن مخاطبان به شیوه خاص.تفاوت عمده(SDI)با سایر مدل های کاوش در بانک اطلاعاتی و پاسخ گویی به سؤالات مرجع در این است که روش های دیگر عمل شاخص تطبیق نیاز،با مدرک موجود به محض وصول درخواست صورت می گیرد،اما در اشاعه اطلاعات گزیده(SDI)عمل تطبیق شاخص نیاز با محتوای مدارک به محض دریافت یک مدرک جدید آغاز می شود.
محمد خندان، غلامرضا فدائی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۷ )
چکیده
اطلاعشناسی، حوزهی مطالعاتیای است که به بحث از ماهیت اطلاعات میپردازد. آراء اطلاعشناختی مدرن را میتوان بر اساس نقش عنصر عینیت و ذهنیت تحت سه پارادایم ریاضی- طبیعی، معنایی و شناختی دستهبندی کرد. در پارادایم ریاضی- طبیعی، اطلاعات فارغ از ابعاد معنایی و صرفاً در ساحت ماده و طبیعت مورد بحث قرار میگیرد. در پارادایم معنایی، اطلاعات مستقل از ابعاد روانشناختی و صرفاً در ساحت گزارهها مورد توجه است. در پارادایم شناختی، اطلاعات در ساحت ذهنیت و نقشی که در جرح و تعدیل ساختارهای ذهنی انسان دارد، مورد بحث قرار میگیرد. این پارادایمهای سهگانه، همگی در سوبژکتیویتهی دکارتی ریشه دارند.
احمد پارسازاده، مهدی شقاقی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
در این نوشتار با بیان رهیافتهای نظری که بنمایههای معرفت-روششناختیِ نحوهی مواجهه و تفسیر پدیدارهای اجتماعی را توضیح میدهد، با اتخاذ رهیافت ساختگرایی اجتماعی که جانمایهی آن با اثر معروف پیتر برگر و توماس لاکمن به اوج خود رسید و تلفیق وجوه مشترک آن با سایر رهیافتهای تفسیری و با عنایت به زمینههایی از مباحث زبانشناختی اجتماعی و با استفاده از روش سندی، کارکرد کتابخانههای عمومی در چگونگی ساخت سازههای مطلوبی چون هویت ملی، خودباوری، وحدت ملی، اجتناب از غربزدگی، و ... جهت اتخاذ و تعیین موقعیت استراتژیک کتابخانههای عمومی برای سیاستگذاری در این حوزه بیان شده است.
حسین پاشائیزاد، غلامرضا فدائی، عباس حری،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت نشر مجلات علمی ایران از لحاظ حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی، درجه علمی، زبان انتشار و نیز نشر الکترونیکی و نحوه دسترسی به مقالات آنها از لحاظ آزاد و غیرآزاد بودن است.
روش: در این مطالعه از روش پژوهش ارزیابانه استفاده شده است و برای گردآوری دادههای مربوط به حوزه موضوعی، وابستگی سازمانی و درجه علمی مجلات از ابزار سیاهه وارسی استفاده گردیده است. جامعه مورد پژوهش مجلات دارای درجه علمی-پژوهشی و علمی-ترویجی از کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور (وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری) و نیز کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) میباشد. در این مطالعه از آمارهای توصیفی و استنباطی نیز برای تحلیل دادهها استفاده شده است.
یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که در ایران بیش از ۵۳۰ مجله علمی منتشر میشود که بیشتر آنها به دانشگاهها و موسسات پژوهش دولتی وابسته هستند. از لحاظ وضعیت دسترسی نیز نتایج پژوهش نشان داد که تنها حدود ۴۰ درصد از مجلات امکان دسترسی آزاد به متن کامل مقالاتشان را از طریق وبگاههایشان فراهم میسازند و در این زمینه مجلات حوزه علوم پزشکی نسبت به سایر حوزهها وضعیت نسبتاً بهتری دارند.
اصالت/ارزش: در هر کشور و جامعهای نشر مجلات علمی یکی از مهمترین شاخصهای توسعه علم و دانش شناخته میشوند و با عنایت به این موضوع، کیفیت و کمیت مجلات منتشر شده در یک کشور میتواند بهعنوان شاخصی برای سنجش میزان فعالیتهای علمی در یک کشور یا جامعهای خاص مورد استفاده قرار گیرد. لذا، پژوهش حاضر اولین پژوهشی است که درباره وضعیت نشر مجلات علمی ایران و همچنین وضعیت نشر الکترونیکی و دسترسی آزاد بودن مقالات آنها انجام گرفته است.
محمدعلی فرهنگ نژاد، غلامرضا بردبار،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی مهارتهای فنآوری اطلاعات و ارتباطات مورد نیاز کتابداران، ارزیابی نگرش کتابداران در خصوص فنآوری اطلاعات و بررسی عوامل مرتبط با مهارت آنان در این زمینه صورت پذیرفته است.
روش: این پژوهش به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعۀ آماری مورد بررسی شامل کتابداران کتابخانههای عمومی شهرستان یزد بوده و ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه است که به منظور بررسی مهارتهای فنآوری اطلاعات کتابداران در ۴ زمینۀ اصلی مهارت در نرمافزارهای عمومی، مهارتهای سختافزاری، مهارت در نرمافزارهای کاربردی و تخصصی، و مهارتهای ارتباطاتی و جستوجوگری تدوین شده است. برای ارزیابی اهمیت و رتبهبندی مهارتهای فنآوری اطلاعات از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و جهت بررسی فرضیهها از آزمونهای میانگین یک نمونهای، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس استفاده گردیده است.
یافتهها: بر اساس نتایج این پژوهش، مهارت در نرمافزارهای کاربردی و تخصصی، مهارت در نرمافزارهای عمومی، مهارتهای ارتباطاتی و جستوجوگری و مهارتهای سختافزاری به ترتیب به عنوان مهمترین مهارتهای مورد نیاز کتابداران شناسایی شدهاند. یافتهها نشاندهندۀ نگرش مطلوب کتابداران نسبت به فنآوری اطلاعات بوده و در بین ۴ مهارت فنآوری اطلاعاتی مورد مطالعه، تنها در مهارتهای سختافزاری وضعیت مناسبی مشاهده گردید. سطح تحصیلات، آشنایی با زبان انگلیسی و نوع نگرش کتابداران نسبت به فنآوری اطلاعات نیز به عنوان عوامل تأثیرگذار بر مهارتهای فنآوری اطلاعات کتابداران شناخته شدند.
اصالت/ارزش: پایش مهارتهای فنآوری اطلاعات کتابداران و بررسی عوامل مرتبط با آن میتواند مبنای شناخت دانش فنی و رفتار حرفهای کارکنان قرار گرفته؛ گزینش، استخدام، آموزش، سیستمهای پاداش، مشاوره و ارزیابی عملکرد کارکنان را بهبود بخشیده؛ و در نهایت، ارائه خدمات مطلوبتر را در پی داشته باشد.
شادی سادات سجادی، فهیمه باب الحوائجی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: این پژوهش در صدد است تا تعیین کند که شاخصهای مدیریت بومی، که از برگرفته از الگوی میتزبرگ بهعلاوۀ یافتههای حاصل از تحلیل متون این حوزه است، چقدر در کتابخانههای عمومی استان مرکزی تحقق دارد. این شاخصها در ۳ مؤلفه اصلی نقشهای ارتباطی، نقشهای اطلاعاتی، و نقشهای تصمیمگیری، و ۱۰ مؤلفۀ فرعی بر اساس نظرات کتابداران مورد بررسی قرار گرفت.
روش: از روش پژوهش پیمایشی در این پژوهش استفاده شد. پایایی پرسشنامۀ محققساختۀ پژوهش، ۹۳% بود و روایی آن با نظر اساتید راهنما و مشاور تأیید شد. جامعۀ آماری شامل تمامی کتابداران کتابخانههای عمومی استان مرکزی بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان ۱۱۰ نفر محاسبه شد که به شیوۀ نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ۱۰۶ پرسشنامه توسط جامعۀ نمونه تکمیل و برگردانده شد. دادهها در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که در رابطه با نقشهای ارتباطی، بیشترین میانگین مربوط به «شرکت در مراسم ترحیم اقوام همکاران» با میانگین ۵۹/۳ و کمترین میانگین مربوط به «برگزاری جشنهای مختلف برای همکاران و خانوادههای آنان» با میانگین۸۶/۱ است. بنابراین میتوان گفت از دیدگاه کتابداران نقشهای ارتباطی در کتابخانههای عمومی استان مرکزی به کار گرفته نشده است. در رابطه با نقش های اطلاعاتی، بیشترین میانگین مربوط به «ارزیابی اطلاعات ارسال شده» با میانگین ۰۵/۳ و کمترین میانگین مربوط به «شناساندن فرهنگ بومی منطقه به اربابرجوعان» با میانگین۲۴/۲ بود. بنابراین میتوان گفت از دیدگاه کتابداران نقش های اطلاعاتی در کتابخانههای عمومی استان مرکزی به کار گرفته نشده است. در رابطه با نقشهای تصمیمگیری، بیشترین میانگین (۱۱/۳) مربوط به« مذاکرهای است که نتیجه مذاکره به نفع سازمان کتابخانه باشد»، و کمترین میانگین (۲) مربوط به «پاداش به پیشنهادهای مرتبط با مسائل بومی» بود.
اصالت/ارزش: موضوع مدیریت بومی از مسائل مهمی است که در پژوهشهای مدیریتی کتابخانههای عمومی کمتر به آن توجه شده است. پژوهش حاضر میتواند مقدمهای باشد تا پژوهشهایی با مسائل و دامنههای مختلف، با محوریت مدیریت بومی در حوزۀ کتابخانههای عمومی انجام گیرد.
زهرا اجاق، حمید عبداللهیان،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
انیس میری، ثریا ضیائی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف: این پژوهش با هدف شناسایی و سنجش عوامل مؤثر بر مدیریت ارتباط با مشتری در سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی انجام شد.
روش: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامۀ محققساخته بود. جامعۀ آماری پژوهش تعداد۳۸۰ نفر از کارکنان کتابخانههای آستان قدس رضوی بودند که تعداد ۱۹۱ نفر از آنها به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. بهمنظور آزمون فرضیههای پژوهش و انجام تحلیلهای آماری از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی (با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) و نرمافزارهای spss و Amos استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از ادبیات پژوهش، شش عامل فناوری، ساختار سازمانی، کارکنان و نیروی انسانی، تمرکز بر مشتریان، رویکرد اجرای فرایند و رهبری مدیریت ارتباط با مشتری را بهعنوان عوامل اثرگذار بر مدیریت ارتباط با مشتری معرفی کرد. آزمون فرضیههای تحقیق نشان دادکه همۀ عوامل ششگانۀ فوق، بر مدیریت ارتباط با مشتری اثرگذار است. همچنین، نتایج نشان داد سازمان کتابخانههای آستان قدس رضوی از نظر وضعیت آمادگی اجرای ارتباط با مشتری در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
اصالت/ارزش: شناسایی و تقویت عوامل اثرگذار بر مدیریت ارتباط با مشتری در کتابخانههای آستان قدس رضوی میتواند سبب افزایش توان کتابخانهها در اجرای مدیریت ارتباط با مشتری و در نتیجه حفظ مشتریان فعلی و جذب مشتریان جدید شود. مدیران کتابخانههای آستان قدس رضوی میتوانند با بهرهگیری از یافتههای این پژوهش در جهت تقویت عوامل اثرگذار بر اجرای موفق مدیریت ارتباط با مشتری گام بردارند.
علی اصغر رضوی، لیلی طاهرخانی، بهناز جلالی، هستی سهرابی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر توصیف وضعیت مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) در کتابخانههای عمومی شهر تهران است.
روش: این پژوهش به روش توصیفی پیمایشی انجام شد. نظرات ۱۵۸ کتابدار و کارمند شاغل در کتابخانههای عمومی شهر تهران با استفاده از پرسشنامۀ محققساختۀ CRM بر اساس ابعاد مدل اوکر و مودامبی که شامل سه مولفه (اجتماعی، فناوری و فکری) و ۱۵ سؤال است گردآوری شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه آلفای کرونباخ ۸۹/۰ محاسبه شد، همچنین بهمنظور سنجش روایی پرسشنامه از اعتبارسنجی محتوا با نظر متخصصان استفاده گردید. جهت بررسی روایی ابزار اندازهگیری از تحلیل عاملی مرتبۀ اول و دوم با استفاده از نرمافزار لیزرل بهره گرفته شد و همچنین جهت اظهار نظر در مورد رد یا پذیرش فرضیات مطرح شده از آزمون تی تکنمونهای در نرمافزار اس پی اس اس ۲۴ و لیزرل ۸/۸ استفاده شد.
یافتهها: با توجه به نتایج، میانگین نمرات افراد در مورد CRM برابر با ۵۵/۳ با انحراف معیار ۶۶/۰ است و آمارۀ تی در سطح ۰۵/۰ معنیدار است. حد پایین و بالای اختلاف میانگین محاسبهشده برای CRM مثبت است و میانگین CRM بیشتر از عدد ۳ (حد وسط طیف لیکرت ۵ گزینهای) است در نتیجه در سطح مطلوبی قرار دارد.
اصالت/ارزش: با انجام این پژوهش انتظار میرود نقش و اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری برای کتابداران و کارمندان روشنتر شود و آنان با اهتمام بیشتری در این زمینه گام بردارند و این مهم را تقویت نمایند تا هر چه بیشتر بتوانند به خواستهها و نیازهای مشتریان توجه نمایند.
یعقوب نوروزی، قاسم قاسمیان، عیسی زارعی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین نقش سرمایۀ فکری بهلحاظ انسانی، ساختاری و ارتباطی در عملکرد کارکنان کتابخانههای عمومی استان آذربایجان غربی است.
روش: روش تحقیق حاضر، توصیفی- همبستگی و از نوع کاربردی است. حجم نمونۀ جامعۀ آماری شامل ۱۹۹ نفر از کارکنان کتابخانههای عمومی استان آذربایجان غربی است که بهروش تصادفی با استفاده از فرمول کوکران به دست آمد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامههای استاندارد سنجش مدیریت سرمایۀ فکری «بونتیس» (۱۹۹۸) و پرسشنامۀ سنجش عملکرد کارکنان «هرسی و بلانچارد» (۱۹۹۲) با طیف لیکرت پنجگزینهای مشتمل بر ابعادی همچون «دانش و مهارتها»، «درک یا تصور نقش» و «حمایت سازمانی» استفاده شد. با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، نرمال بودن دادهها تأیید شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار SPSS با روشهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: با توجه به نتایج آزمون رگرسیون خطی، سرمایۀ انسانی و سرمایۀ ساختاری توانستند ۶ درصد از متغیر عملکرد کارکنان را تبیین کنند، اما تغییرات متغیر عملکرد کارکنان در تغییرات سرمایۀ ارتباطی نقشی ندارد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که کارایی و اثربخشی کتابخانههای عمومی استان آذربایجان غربی در گروی توجه هرچه بیشتر به سرمایۀ انسانی و ساختاری و رفع موانع ارتقای سرمایۀ ارتباطی (مشتری) است.
اصالت/ارزش: یافتهها نشان داد توجه به نقش مهم سرمایۀ فکری در پیشرفت مدیریتی، فنی، اجتماعی و اقتصادی، اندازهگیری، مدیریت و گزارش آن در کتابخانههای عمومی میتواند تعیینکننده باشد. همچنین، سرمایۀ فکری امکان توسعۀ نوآوری در زمینۀ فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال در کتابخانهها را فراهم می آورد و موجب ارائۀ خدمات بهتر به اعضا میشود.
مرضیه ملکیها، زهرا شاهقلی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف: در حرفۀ کتابداری کیفیت ارتباط کتابدار نقش مهمی در جذب کاربر به کتابخانه دارد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، ارتقای کیفیت مهارتهای ارتباطی کتابداران بر اساس رویکرد پویایی اجتماعی است.
روش: پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس نحوۀ گردآوری اطلاعات از پژوهشهای نیمهتجربی از نوع طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه کنترل است. جامعۀ پژوهش شامل کلیۀ کتابداران کتابخانههای عمومی شهرستان خمینیشهر در سال ۱۳۹۸ است که از این جامعه ۳۰ نفر از کتابداران بهروشِ نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام با ۱۵ عضو) قرار گرفتند. برای گردآوری دادهها، از پرسشنامۀ اطلاعات جمعیتشناختی و پرسشنامۀ مهارتهای ارتباط بینفردی کویین دام (۲۰۰۴) استفاده شد. قبل از اجرای مداخله، پرسشنامۀ مهارتهای ارتباط بینفردی بهعنوان پیشآزمون در میان افراد گروههای آزمایش و کنترل اجرا شد. سپس، پروتکل مهارتهای ارتباطی بر مبنای رویکرد پویایی اجتماعی بهعنوان متغیر مستقل در گروه آزمایش به مدت هشت جلسه اجرا شد، اما گروه کنترل مداخلهای دریافت نکردند. در ادامه، مجدداً پسآزمون برای گروههای آزمایش وکنترل اجرا شد.
یافتهها: نتایج مطالعۀ حاضر نشان میدهد که تفاوت معناداری بین میانگین نمرات مهارتهای ارتباطی و ابعاد آن در گروههای آزمایش و کنترل وجود دارد. بر این اساس، میتوان نتیجه گرفت که آموزش پویایی اجتماعی در ارتقای مهارتهای ارتباطی کتابداران مؤثر بوده است.
اصالت/ارزش: ارزش این مطالعه در کاربرد یک مداخله با هدف ارتقای مهارتهای ارتباطی کتابداران بر اساس رویکردی فرامدرن است. با مرور پژوهشهایی که تاکنون در حوزۀ کتابداری انجام شده است میتوان به اهمیت متغیر ارتباط در این حرفه پی برد، اما اکثر مطالعات انجامشده در این خصوص از نوع توصیفی بوده است و مطالعهای که به بررسی اثربخشی یک مداخله در خصوص ارتقای کیفیت مهارت ارتباطی کتابداران پرداخته باشد یافت نشد. ازاینرو، این مطالعه بهلحاظ روش و موضوع دارای ارزش است.