جستجو در مقالات منتشر شده


۱ نتیجه برای اثر‌بخشی

ثریا ضیایی، عزیزه بلندی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثر­بخشی دوره­های آموزشی برگزارشده برای کتابداران کتابخانه­های عمومی استان آذربایجان ­شرقی و پیشنهاد راهکارهایی مناسب انجام شده است.
 روش: این پژوهش به روش پیمایشی انجام پذیرفته است. داده­ها از طریق پرسشنامه محققساخته بر اساس الگوی کرک ­پاتریک، با ۲۸ سؤال بسته و ضریب پایایی ۹۴/۰ گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ ها، افزون ­بر استفاده از شاخص­های آمار توصیفی، از آمار استنباطی (آزمون تی تک­نمونه­ای و تحلیل واریانس یک­راهه) استفاده گردید. جامعۀ آماری پژوهش، کلیۀ کارکنان شرکت­کننده در دوره­های آموزشی کتابخانه­های عمومی استان آذربایجان­ شرقی بودند که بالغ بر ۳۳۰ نفر گردید و به روش تصادفی ساده­ ۱۷۸ نفر آنان به عنوان نمونۀ آماری انتخاب شدند.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که بُعد واکنش با میانگین ۷۸/۲۲ و انحراف معیار ۲۴/۴ بیشترین و بُعد نتایج با میانگین ۰۱/۱۲ و انحراف معیار ۹۰۶/۴ کمترین میزان اثر­بخشی را داشت. با این حال، اثربخشی همۀ اَبعاد بهطور معنیداری از سطح متوسط بالاتر بود. همچنین نتایج مقایسۀ میانگین فراگیران نسبت به اثربخشی دوره­های آموزشی با در نظر گرفتن متغیر (جنسیت و رشتۀ تحصیلی) نشان داد که بین دیدگاه فراگیران تفاوت معناداری وجود دارد. در ­نمای ­کلی، دوره­های آموزشی از دیدگاه فراگیران در ارتباط با اَبعاد ارزیابی (واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج) اثر­بخش بود.
اصالت/ارزش: ارزش این پژوهش در نشان دادن اثربخشی بسیار پایین بُعد نتیجه‌بخشی در دورههای آموزشی بود و نشان دادن این نکتۀ اساسی که تمرکز اصلی دوره‌های آموزشی می‌بایست به اخذ نتایج اثربخش در راستای بهبود خدمات کتابخانه باشد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb