ملک رضوان واعظی، مرتضی کوکبی، مختار ابراهیمی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: هدف پژوهش حاضر آن بود تا با بررسی سطح خوانایی کتابهای داستانی برگزیدۀ شورای کتاب کودک، مشخص شود که آیا این کتابها به درستی به عنوان کتابهای گروه «ب»، «ج» و «د» معین شدهاند یا خیر. همچنین، قصد بر آن بود تا نتایج حاصل از بررسی سطح خوانایی با دو فرمول فلش/دیانی و گانینگ/دیانی در سطوح مختلف (بسیار ساده، ساده، معمولی و ...) بررسی شود و با یکدیگر مورد مقایسه قرار گیرد.
روش: پژوهش حاضر به روش ارزیابانه انجام شده و ابزار ارزیابی، فرمولهای فلش/دیانی و گانینگ/دیانی بوده است. جامعۀ پژوهش شامل ۱۰۰ عنوان کتاب داستانی تألیفی بود که از سوی شورای کتاب کودک به عنوان «برگزیده» معرفی شدهاند.
یافتهها: یافتههای حاصل از بررسی سطح خوانایی کتابها با فرمول فلش/دیانی نشان داد که ۷۶/۵۴ درصد از مجموع کتابها به درستی برچسب «ب»، «ج» و «د» خوردهاند. همچنین، یافتههای حاصل از بررسی سطح خوانایی کتابها با فرمول گانینگ/دیانی نشان داد که ۸۵/۴۲ درصد از کتابهای داستانی تألیفی شورای کتاب کودک به درستی برچسب «ب»، «ج» و «د» خوردهاند. در نهایت ضریب همبستگی بین این دو فرمول ۴۹۸/۰ بود و Pvalue آن برابر با ۰۰۱/۰ گردید که همبستگی معنادار نتایج حاصل از این دو فرمول را نشان میداد.
اصالت/ارزش: ازآنجاییکه فرمولهای موجود نیازمند بازنگری بودند و تاکنون اصلاحاتی در آنها صورت نگرفته بود، پژوهشگران بر آن شدند تا ارزیابی دقیقتری بر روی این فرمولها صورت گیرد. پژوهش حاضر فرمولهای سنجش سطح خوانایی را اندکی اصلاح نمود تا ارزیابی دقیقتری از سطح خوانایی حاصل شود.