جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای هاشم زاده

محمدجواد هاشم زاده، معصومه یگانه فر،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۹ )
چکیده

هدف: هدف این پژوهش بررسی نمادهای تصویری به­کار رفته در محیط رابط گرافیکی نرم­افزار کتابخانه‌ای سیمرغ و تحلیل میزان درک کاربران این نرم­افزار در دانشگاه بیرجند از تعامل با این محیط می‌باشد.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی انجام گرفته است. به‌منظور سنجش درک پاسخگویان از نمادهای تصویری صفحات مختلف بخش جست­وجوی نرم­افزار سیمرغ، ۳۲ نماد از ۴ صفحه در بخش جست­جو که در دسترس جامعه مورد پژوهش بود، انتخاب و در قالب یک پرسشنامه گنجانده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده­ها از روش­های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافته ­ها: براساس سطوح پنج­گانه (طیف ۵ ارزشی لیکرت)، نگرش پاسخگویان نسبت به سه مؤلفه­ میزان اهمیت، رعایت معیارهای کاربرپسندی و کیفیت نمادهای تصویری محیط رابط گرافیکی نرم­افزار سیمرغ، به‌ترتیب متوسط به بالا، متوسط به بالا و متوسط ارزیابی شد. همچنین درک کلی پاسخگویان از این نمادها، ۵/۳۸ درصد بود که با درک مطلوب (۶۰ درصد) تفاوت معنی­داری داشت. در میزان درک پاسخگویان مقاطع تحصیلی مختلف از نمادها، تفاوت معنی­داری مشاهده نشد و همچنین نحوه درک پاسخگویان از نمادهای صفحات مختلف بخش جست­وجوی این نرم­افزار، همسان نبود. همچنین،
حوزه­­­ های تحصیلی و تجربه­ پاسخگویان در استفاده از محیط گرافیکی نرم­افزار سیمرغ، در میزان درک نمادها اثرگذار بود.

اصالت/ارزش: این پژوهش ضمن طراحی پرسشنامه در زمینه ارزیابی وضعیت درک نمادهای تصویری نرم­افزار کتابخانه­ای سیمرغ براساس مؤلفه­های موردنظر و بهره­مندی از پیشینه­های موجود و نظر متخصصان، این امکان را نیز فراهم آورده است تا دست‌اندرکاران نرم­افزارهای کتابخانه­ای ضمن برطرف کردن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت، با معیارهای موجود در این زمینه و اهمیت آن­ها بهتر آشنا شده و در تولیدات آتی خود از آن­­ها بهره بگیرند.
 
آقای محمد جواد هاشم زاده، خانم حبیبه اصغری،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی سطح کیفیت درگاه‌های پیوستۀ اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان‌های خراسان رضوی و جنوبی به شیوۀ پیمایشی و ارزیابانه می­باشد.
روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی تحلیلی و با استفاده از پرسشنامۀ ای‌کوال و سیاهۀ وارسی محقق‌ساخته انجام شده است. جامعۀ آماری پژوهش شامل کتابداران شاغل در کتابخانه­های عمومی دو استان­ خراسان رضوی و جنوبی است. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار اس پی اس اس و آزمون­های تی جفتی و ویل­کاکسون استفاده شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان می­دهد که در بررسی ابعاد ای­کوال (کیفیت محتوا، کیفیت و امنیت مبادلات الکترونیکی، کاربردپذیری و کیفیت تعامل خدمات) در دو درگاه از دیدگاه کاربران بین کیفیت موجود و کیفیت مورد انتظار تفاوت معنی‌دار وجود دارد و کیفیت از سطح مطلوب فاصله دارد. بررسی ابعاد کیفیت سیاهۀ وارسی (نوشتار، جذابیت و انعطاف‌پذیری) نیز نشان می­دهد که در هر دو درگاه ابعاد نوشتار و جذابیت در سطح خوب و بعد انعطاف‌پذیری در سطح متوسط قرار دارد.
اصالت/ارزش: یافته‌های این پژوهش می‌تواند مدیران و طراحان درگاه­ها را با نیازها و نظرات کاربران و همچنین نقاط قوت و ضعف درگاه­ها آشنا ­سازد تا بدین ترتیب در جهت اصلاح نواقص و تقویت نقاط قوت درگاه­ها با هدف افزایش کیفیت خدمات و رضایت‌مندی کاربران گام بردارند.
 
محمدجواد هاشم زاده، معصومه فرامرزی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر تبیین نیازهای اطلاعاتی کاربران کتابخانه­های عمومی استان خراسان جنوبی با تکیه بر الگوی مطالعه کاربران هیل بوده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام شد. جامعۀ آماری پژوهش شامل کلیۀ اعضای کتابخانه­های عمومی استان خراسان جنوبی تا پایان مردادماه سال ۱۳۹۱ با برآورد تقریبی ۲۳۵۹۴ نفر بود. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار اس­پی­اس­اس و آزمون­های تی دونمونه­ای مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.
یافته­ ها: بر اساس یافته‌ها، مقطع تحصیلی اکثر کاربران کتابخانه­های عمومی استان دیپلم و کارشناسی بود. کاربران سطح سواد اطلاعاتی خود را بالاتر از حد متوسط اعلام کردند. مهم­ترین نیازهای موضوعی کاربران منابع درسی و کمک آموزشی، ادبیات و دین و مهم­ترین منابع­ کسب اطلاعات آن­ها به ترتیب کتاب­، نشریات ادواری و اینترنت بود. انجام تکالیف و پروژه­های درسی و بالا بردن معلومات عمومی بهترتیب اصلی­ترین انگیزه­های پاسخ­گویان از جست­وجوی اطلاعات در کتابخانه بود. روزآمد نبودن منابع و کمبود منابع اطلاعاتی و عدم دسترسی به اینترنت مهم­ترین موانع در رفع نیازهای اطلاعاتی کاربران بودند. منابع و خدمات کتابخانه­ها در حد متوسط پاسخ­گوی نیاز کاربران بود. جنسیت و مقطع تحصیلی از عوامل مؤثر بر نیازهای اطلاعاتی کاربران بود.
اصالت/ارزش: ارزش این پژوهش، نشان دادن نقاط اساسی تأکید در تهیۀ منابع و ارائۀ خدمات است. کتابخانههای عمومی بر اساس یافتههای این پژوهش باید به کتابهای کمکدرسی و نیز به منابع و خدماتی که در انجام تکالیف درسی آنها یاریرسان باشد، تمرکز کنند و رابطۀ تکمیلی مدرسه و کتابخانۀ عمومی باید برقرار شود.
 
محمدجواد هاشم زاده، عاطفه وطن دوست، غلامحسین جهانگیر، علی عسگری، محمود سنگری،
دوره ۲۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر کشف تأثیر آموزش کارآفرینی در تغییر نگرش کارآفرینانۀ کتابداران کتابخانه‌های عمومی شهر بیرجند است.
روش: پژوهش حاضر ازنظر هدف از نوع پژوهش‌های کاربردی و ازنظر نحوۀ گردآوری اطلاعات، آزمایشی از نوع شبه‌آزمایشی با طرح گروه آزمایش و کنترل، با پیش‌آزمون-پس‌آزمون و یک مرحله آزمون پیگیری به‌منظور تعیین میزان ماندگاری مداخله در اثر گذشت زمان است. جامعۀ آماری پژوهش شامل ۳۰ نفر از کتابداران کتابخانه‌های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه‌های شهر بیرجند بودند. گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامۀ نگرش کارآفرینانۀ رابینسون و همکاران (۱۹۹۱) صورت گرفته است.
یافته‌ها: بر‌اساس یافته‌های پژوهش حاضر، آموزش‌های کارآفرینی موجب تغییر نگرش کتابداران در گروه آزمایش شده و همچنین آموزش کارآفرینی باعث تغییر در جهت‌گیری عزت‌نفس، توفیق‌طلبی، نوآوری و کنترل‌شخصی کارآفرینانۀ کتابداران گروه آزمایش شده است و نمرات پس از آزمون دو گروه کنترل و آزمایش متفاوت گزارش شد. میانگین به‌دست‌آمده از میزان توفیق‌طلبی کتابداران در مرحلۀ پس‌آزمون (۵۲۸/۴) نسبت به مراحل پیش‌آزمون (۳۱۳/۴) دچار تغییر شده است. همچنین، آزمون طرح اندازه‌گیری مکرر که در مرحلۀ پیگیری شامل کتابداران گروه آزمایش بود نشان داد که تغییر در جهت‌گیری کنترل شخصی کارآفرینانۀ کتابداران معنادار شده که باعث ثبات و پایداری در آنان شده است. مؤلفه‌های عزت‌نفس از جمله اعتماد به توانایی خود، اعتماد به نتایج کار، توانایی حل مشکل‌های شخصی، بلندپروازی و خودباوری تا حد زیادی می‌تواند تحت‌‌‌تأثیر تغییر دیدگاههای کتابداران به‌علت بالا رفتن سطح آگاهی‌‌ها و دانششان در مورد کارآفرینی قرار بگیرد.
اصالت/ارزش: پژوهش حاضر کارآفرینی در کتابخانه‌‌های عمومی را فرصتی مغتنم برای مدیران و کتابداران می‌‌داند. با توجه به اینکه کارآفرینی در کتابخانه‌ها قابل اجرا است، کتابداران می‌توانند از مزایای آموزش‌های کارآفرینی در بالا بردن سطح شغلی و ارائۀ خدمات کارآفرینانه به کاربران استفاده کنند. آموزش کارآفرینی در جامعۀ کتابداران و کاربران با توجه به اهداف و نقش‌های اجتماعی کتابخانه‌های عمومی بایستی به یکی از الزامات ویژه براساس اهداف و عملکردهای این نوع کتابخانه‌ها مد نظر قرار گرفته و اجرایی شود؛ زیرا آموزش کارآفرینی باعث تغییر در جهت‌گیری کنترل شخصی کارآفرینانۀ افراد می‌شود و میزان کنترل شخصی آن‌ها در معرض آموزش افزایش پیدا می‌کند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb