سمیه پاکنهاد، عبدالرسول جوکار، مهدیه میرزابیگی، هاجر ستوده، مصطفی فخراحمد،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف: در این پژوهش با مرور نظاممند پژوهشهای حوزۀ خودکارسازی پیشنهاد داور برای مقالات در سامانۀ مجلات علمی به شناسایی وضعیت پژوهشهای این حوزه ازنظر انواع شواهد خبرگی، انواع مدلهای بازیابی مورداستفاده، شکاف پژوهشی موجود پرداخته شده، و درپایان پیشنهادهایی برای پژوهشهای آتی ارائه شده است.
روش: در پژوهش حاضر، از چارچوب مطالعۀ نظاممند کیچنهام و چارترز (۲۰۰۷) استفاده شده است. جستجو در پایگاههای اطلاعات علمی فارسی و انگلیسی با کلیدواژههای مرتبط انجام و تعداد ۵۰ منبع به زبان انگلیسی در بازۀ زمانی ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۸ یافت شد. پس از اعمال پالایش اولیۀ معیارهای ورود و خروج از مطالعه و کنترل توسط متخصصان، تعداد ۴۳ منبع انگلیسی برای ورود به مرور نظاممند انتخاب شدند. سپس با طراحی کاربرگی، استخراج اطلاعات از منابع صورت گرفت.
یافتهها: مرور پژوهشها نشان داد شواهد خبرگی نامزد در مطالعات حوزۀ خودکارسازی پیشنهاد داور برای مقالات، شامل چهار منبع «اطلاعات خود-توصیفی نامزد داوری» (۵ پژوهش)، «مستندات ایجادشده توسط نامزد داوری» (۲۶ پژوهش)، «شبکههای همکاری و روابط علمی نامزد داوری» (۲ پژوهش)، و «منابع ترکیبی» (۷ پژوهش) هستند و روش روابط علمی و منابع ترکیبی نسبت به دو روش دیگر متأخرتر هستند. همچنین، مدلهای بازیابی اطلاعات مورداستفاده در سامانههای خبرهیابی داور شامل مدل بولی، مدل بولی بسطیافته، مدل فازی، مدل برداری، مدل احتمالاتی، نمایهسازی معنای نهان، مدل تخصیص معنای نهان و مدل نویسنده- موضوع هستند. شکافهای پژوهشی موجود در این حوزه نیز «عدم توجه به طراحی سامانۀ خبرهیابی داور در نشریات و کنفرانسهای داخلی»، «عدم توجه به منابع دانشی» و «عدم توجه به دیدگاه کاربران در طراحی سامانههای موجود» است.
اصالت/ارزش: با مرور پژوهشهای حوزۀ خودکارسازی پیشنهاد داور، یافتههای این حوزه ازنظر شواهد خبرگی داوری و مدلهای بهکاررفته دستهبندی و خلاصه شد. این پژوهش تصویری کلی نسبت به آنچه انجام شده و آنچه بهتر است در طراحی سامانههای بعدی درنظر گرفته شود به پژوهشگران ارائه میدهد.