۳ نتیجه برای قربانی
محمد حسنزاده، رقیه قربانی بوساری،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر بر آن است تا وضعیت اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث الکترونیکی علوم کتابداری و اطلاعرسانی ایران، آمریکا و استرالیا را مورد مقایسه قرار دهد.
روش: روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع کاربردی است. بر اساس روش نمونهگیری هدفمند، ۴۶۰ نفر که بیشترین آمادگی خود را برای پاسخگویی به پرسشنامه طی دورۀ ۷ ماهۀ ۱/۸/۱۳۸۹ (۲۳/۷/۲۰۱۰) تا ۱/۳/۱۳۹۰ (۲۲/۳/۲۰۱۱) در گروه بحث اعلام نمودند، بهعنوان نمونۀ پژوهش انتخاب شدند. از ۴۶۰ پرسشنامۀ توزیعشده، ۴۰۰ پرسشنامه (۸۷ درصد) بهطور کامل بازگردانده شد.
یافتهها: پس از تجزیه و تحلیل نتایج مشخص شد که رفتار کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به اشتراک دانش، فعال و نگرش آنها نسبت به این فعالیت خوشبینانه است. طبق یافتهها، دانش کتابداران عضو گروه بحث ایران در سطح پایینتری نسبت به دانش کتابداران عضو دو گروه دیگر است. بین دانش، نگرش و رفتار کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به اشتراک دانش، به تفکیک، تفاوت معنیداری مشاهده شد. همچنین مشخص شد که تفاوتهایی میان دیدگاه کتابداران عضو هر سه گروه بحث نسبت به عوامل فردی، سازمانی و فنآوری مؤثر بر اشتراک دانش وجود دارد. بین شدت تأثیر عوامل مشوق و بازدارنده بر اشتراک دانش در میان کتابداران عضو هر سه گروه بحث تفاوت معنیداری مشاهده شد. افزون بر این، کتابداران عضو هر سه گروه بحث، بیشتر از ابزارهای الکترونیکی برای اشتراک دانش بهره میبردند؛ اما میزان استفادۀ آنها از ابزارها متفاوت بود. بهطور کلی، اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث استرالیا و آمریکا، به ترتیب، مناسبتر از وضعیت اشتراک دانش در میان کتابداران عضو گروه بحث ایران ارزیابی شد.
اصالت/ارزش: این پژوهش برای نخستین بار موضوع اشتراک دانش را بر اساس مؤلفههای رفتار، دانش، و نگرش کتابداران در میان کتابداران عضو گروه بحث الکترونیکی علوم کتابداری و اطلاعرسانی ایران، آمریکا و استرالیا مورد بررسی قرار داده است
فاطمه زندیان، عمران قربانی، محمد حسن زاده،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: پژوهش حاضر بهمنظور بررسی موانع و مشکلات پیش روی کاربران در مراجعه و استفاده از منابع کتابخانههای عمومی در سال ۹۳-۱۳۹۲ انجام گرفته است.
روش: پژوهش حاضر به روش پیمایشی انجام شده است. جامعۀ آماری، کلیۀ کاربران کتابخانههای عمومی شهرستان همدان (بالغ بر ۲۳۱۵۳ نفر) بود و نمونهگیری به روش تصادفی ساده انجام شد. حجم نمونه آماری ۳۸۰ نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعیین شد. ابزار تحقیق پرسشنامۀ
محققساختهای بود که پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ معادل ۸۶/۰ محاسبه شد و روایی آن توسط متخصصان تأیید شد.
یافته ها: نتایج حاکی از آن است که بین متغیرهای مستقل «شرایط اقتصادی خوب مردم»، «تأثیر نهادهای تربیتی»، «تأثیر خانواده»، «آگاهی کتابداران»، «موقعیت مناسب کتابخانهها» و «جنسیت کاربران» با متغیر وابستۀ «میزان مراجعه کاربران به کتابخانههای عمومی» رابطۀ معناداری وجود دارد و این مؤلفهها بهعنوان عوامل پیشبرنده، برای مراجعه هرچه بیشتر کاربران به کتابخانههای عمومی محسوب میشوند. از طرفی، بین متغیرهای مستقل «دوری و نزدیکی کاربران به کتابخانههای عمومی»، «سطح خدمات ارائهشده توسط کتابخانههای عمومی»، و «سن و تحصیلات آنها» با «میزان مراجعه کاربران به کتابخانههای عمومی»، رابطۀ معناداری یافت نشد.
اصالت/ارزش: ارزش پژوهش حاضر در نشاندادن رابطۀ وضع اقتصادی مردم، نهادهای تربیتی، خانواده، دانش کتابداران، و موقعیت مکانی مناسب کتابخانهها در افزایش مراجعه به آنهاست. بنابراین، لازم است کتابخانههای عمومی بیش از پیش به عواملی که تحت کنترل خویش دارد، از جمله جهتگیری به سمت نیازهای تربیتی خانوادهها و دانش کتابداران، توجه نشان دهد.
محمد حسنزاده، حمیدرضا محمودی، عمران قربانی، مریم مقدمی وایقان، ابراهیم زارعی، فاطمه هلالیان، نوراله عباداللهی، ژیلا ریاحی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف: تطابق بین پیشفرضهای موجود هنگام سیاستگذاریها و برداشتهای مخاطبان نهادهای ارائهدهندۀ خدمت میتواند اثربخشی سیاستها و اقدامات را ارتقا بخشد. هدف از انجام این پژوهش، واکاوی تصویر کتابخانههای عمومی است.
روش: تحقیق حاضر تحقیقی کیفی است. برای گردآوری دادهها از روش مصاحبۀ ساختاریافته استفاده شد. در مجموع، با ۷۲ نفر مصاحبه صورت گرفت. نظریۀ زمینهای اشتراوس و کوربین اساس کار این پژوهش بود و دادههای حاصل از مصاحبهها طی ۳ مرحله کدگذاری شد. برای کدگذاری دادهها، نرمافزار مکس کیودا به کار گرفته شد. انتخاب مصاحبهشوندهها بهگونهای انجام شد که توازن جنسیتی، سنی و تحصیلی تا حد امکان رعایت شود. نمونهگیری تا زمان اشباع مفاهیم ادامه یافت. چهار معیار اعتبار یا مقبولیت، اطمینان-ثبات، قابلیت تأیید، و قابلیت انتقال یا تناسب برای ارزیابی روایی و دقت و استحکام دادهها مورد توجه قرار گرفت.
یافتهها: حاصل کنکاش در مصاحبهها، ۱۶۳کد باز، ۵۶ زیرطبقه، ۲۳ طبقه و ۹ طبقۀ محوری بود. از میان طبقات محوری، طبقات منبع نامتوازن دانش، محیط دلچسب، و مکان غیرقابلتحمل بهعنوان طبقات مرکزی انتخاب شدند. بنا به توصیۀ گلیزر، از دو طبقۀ محیط دلچسب و مکان غیرقابلتحمل به طبقۀ مرکزی منبع نامتوازن دانش ارجاع داده شد و این طبقه بهعنوان طبقۀ مرکزی اصلی معرفی شد. شواهد این پژوهش نشان داد که نگاه مردم نسبت به کتابخانههای گذشته منفی بوده است و بسیاری از مردم با توجه به همین نگاهی که نسبت به کتابخانهها دارند، از مراجعه به کتابخانههای امروزی خودداری میکنند. از طرفی دیگر، افراد مصاحبهشونده برای مراجعه به کتابخانهها شرطها و پیشنهادهایی ارائه دادند که اگر به آنها توجه شود، قطعاً میزان مراجعۀ آنها به کتابخانه افزایش خواهد یافت.
اصالت/ارزش: موضوع مورد مطالعه و اتخاد رویکرد کیفی برای تحقیق حاضر نشاندهندۀ ارزش و اصالت آن هست. تلاش برای فهم تفاوت بین نگاهها در گذشته و حال و تمرکز بر واکاوی تصویر ذهنی افراد، این پژوهش را از سایر پژوهشها متمایز کرده است.
کلیدواژهها: مطالعۀ کاربران، کتابخانه های عمومی، تصویر ذهنی، ایران