هدف: هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبهبندی نیازهای آموزشی جامعه عرب استان خوزستان در حوزه کتابخانههای عمومی است.
روش: رویکرد پژوهش حاضر روش آمیخته است. ترتیب انجام مبتنی بر توالی کیفی-کمی با تأکید بر اهمیت یافتههای کیفی است. دادههای کیفی جمعآوریشده با استفاده از روش گروه متمرکز (مصاحبه عمیق و گروه کانونی) با فن تحلیل مضمون برای دستیابی به سنخشناسی و اولویتبندی نیازهای جامعه هدف در ارتباط با کتابخانههای عمومی تحلیل شد. جهت تعیین جامعه پژوهش در مرحله کیفی ۵ شهرستان استان به صورت هدفمند انتخاب شد. در بخش کمی با توجه به نتایج حاصل از مصاحبهها، پرسشنامهای برای پیمایش اجتماعی در سطح شهرستانهای استان خوزستان طراحی شد. برای تعیین نمونه از نمونهگیری طبقهای تصادفی در بخش کمی و روش سهمیهای در بخش کیفی استفاده شد. نمونه ۵۱۷ نفر از جامعه عربزبان خوزستان بود.
یافتهها: نیازهای آموزشی جامعه عرب خوزستان به ترتیب اولویت عبارتند از: نیازهای هویتی، نیازهای هنری، نیازهای کارآفرینی، زبانی و مذهبی، نیازهای علمی و مهارتهای اجتماعی. برنامههای آموزشی مناسب برای این جامعه این امکان را در اختیار مدیران و تصمیمگیران کتابخانههای عمومی قرار میدهد تا بتوانند برنامههایی دقیق در اجرای برنامههای آموزشی در کتابخانههای عمومی تهیه کنند.
نتیجهگیری: این پژوهش در زمینه خدمات چندفرهنگی و کتابخانههای عمومی و ارائه خدمات و استفاده گروههای قومی و اقلیتها از کتابخانههای عمومی ارزشمند است. درصورت کاربست نتایج توسط مدیران و برنامهریزان نهاد کتابخانههای عمومی کشور به عنوان نقشه راه میتوان امیدوار بود زمینههای ارائه خدمات مطابق نیاز جامعه استان خوزستان فراهم آید.