جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای اصغری

وحیده زارع گاوگانی، الهام قیصری، محمد اصغری جعفرآبادی،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: هدف اصلی این مطالعه، بررسی راه‌ها، منابع و اهداف اطلاع‌جوئی سلامت اعضای کتابخانه‌های عمومی شهر قزوین، وابسته به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور است.
روش: این مطالعه به روش توصیفی مقطعی و در بین ۲۰۰ نفر از اعضای ۴ کتابخانۀ عمومی شهر قزوین (وابسته به نهاد کتابخانه‌های عمومی کل کشور) در آذرماه سال ۱۳۹۰ انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از شاخص‌های آمار توصیفی نظیر فراوانی و درصد فراوانی استفاده شد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهد، تقریباً تمامی اعضای کتابخانه‌های عمومی شهر قزوین نیاز به اطلاعات سلامت را در زندگی روزمرۀ خود احساس کرده‌اند. پاسخ بیشتر آنها به این احساس، رفتاری منفعلانه بوده است. رایج‌ترین مجرای کسب اطلاعات سلامت، تماشای تلویزیون می‌باشد. همچنین در بین منابع مورد استفاده، تلویزیون در رتبۀ اول قرار دارد. در میان منابع اینترنتی، از موتورهای جست‌وجوگر بیشتر استفاده شده است. پیشگیری از بیماری‌ها مهم‌ترین هدف افراد از جست‌وجوی اطلاعات سلامت می‌باشد.
اصالت/ارزش: این مطالعه به خاطر جدید بودن خدمات اطلاعاتی سلامت در کتابخانه‌های عمومی کشور و همچنین تأکیدی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و برنامۀ حاکمیت بالینی بر مشارکت جامعه و بیماران در تصمیم‌گیری سلامت خود دارند، دارای جایگاه خاصی است. این مطالعه برای نهاد کتابخانه‌های عمومی به منظور سیاست‌گزاری در زمینۀ ارائه خدمات اطلاعاتی سلامت از طریق کتابخانه‌ها بسیار ارزشمند و منحصربه‌فرد است؛ زیرا علاوه بر نشان دادن گرایش، نیاز و علاقۀ اعضای کتابخانه‌ها؛ مجراها و نوع منابعی که مورد علاقه‌مندی آنها می‌باشد را نیز نشان می‌دهد.
 
آقای محمد جواد هاشم زاده، خانم حبیبه اصغری،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی سطح کیفیت درگاه‌های پیوستۀ اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان‌های خراسان رضوی و جنوبی به شیوۀ پیمایشی و ارزیابانه می­باشد.
روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی تحلیلی و با استفاده از پرسشنامۀ ای‌کوال و سیاهۀ وارسی محقق‌ساخته انجام شده است. جامعۀ آماری پژوهش شامل کتابداران شاغل در کتابخانه­های عمومی دو استان­ خراسان رضوی و جنوبی است. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار اس پی اس اس و آزمون­های تی جفتی و ویل­کاکسون استفاده شده است.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان می­دهد که در بررسی ابعاد ای­کوال (کیفیت محتوا، کیفیت و امنیت مبادلات الکترونیکی، کاربردپذیری و کیفیت تعامل خدمات) در دو درگاه از دیدگاه کاربران بین کیفیت موجود و کیفیت مورد انتظار تفاوت معنی‌دار وجود دارد و کیفیت از سطح مطلوب فاصله دارد. بررسی ابعاد کیفیت سیاهۀ وارسی (نوشتار، جذابیت و انعطاف‌پذیری) نیز نشان می­دهد که در هر دو درگاه ابعاد نوشتار و جذابیت در سطح خوب و بعد انعطاف‌پذیری در سطح متوسط قرار دارد.
اصالت/ارزش: یافته‌های این پژوهش می‌تواند مدیران و طراحان درگاه­ها را با نیازها و نظرات کاربران و همچنین نقاط قوت و ضعف درگاه­ها آشنا ­سازد تا بدین ترتیب در جهت اصلاح نواقص و تقویت نقاط قوت درگاه­ها با هدف افزایش کیفیت خدمات و رضایت‌مندی کاربران گام بردارند.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb