هدف: هدف از این پژوهش بررسی میزان انطباق مؤلفههای سیبرنتیک با نظام جامع آماری نهاد کتابخانههای عمومی کشور است.
روش: این پژوهش کاربردی با شیوه گردآوری دادههای کتابخانهای و اسنادی است. به منظور تحقق اهداف پژوهش، از راهبرد تحلیل محتوای کیفی استفاده و شیوه میزانیاب برای بررسی انطباق مؤلفههای سیبرنتیک در نظام جامع آماری به کار گرفته شد.
یافتهها: مهمترین مؤلفههای لازم برای به وجود آمدن نظامهای سیبرنتیکی، شامل هدف، درونداد، برونداد، پردازش، ارتباطات، کنترل و بازخورد در سند نظام جامع آماری بررسی شد. قویترین مؤلفههای سیبرنتیک در نظام جامع آماری «درونداد، پردازش و تبدیل، برونداد»، «کنترل» و «بازخورد» است و «هدف» و «ارتباط» نیز در این بررسی رتبه متوسط را به دست آوردند که در مجموع میتوان صفت نسبتا قوی را برای میزان انطباق آن برگزید.
نتیجهگیری: مطابقت زیاد این مؤلفهها با موارد پیشبینیشده در نظام جامع آماری نهاد کتابخانههای عمومی کشور نشانگر این است که نظام جامع با حفظ نگاه سیستمی در فرآیندهای ایجاد، تجمیع، تحلیل و استفاده از آمار، بدون اینکه نامی از علم سیبرنتیک در سند آورده باشد، مؤلفههای سیبرنتیکی را رعایت کرده است. این پژوهش میتواند الگویی برای سایر سازمانها در بهکارگیری مؤلفههای سیبرنتیک در نظامهای اطلاعاتی و آماری باشد. بهعلاوه، نتایج این پژوهش میتواند به توسعه نظریههای سیبرنتیک و کاربرد آنها در حوزههای مختلف مدیریتی و اطلاعاتی یاری رساند و زمینهساز تحقیقات آینده شود.