علینژاد مجیدی سحر، قبادی مرضیه. بازاندیشی در معماری فضاهای کتابخانههای عمومی بهمنظور بازتعریف الگویی تازه. تحقيقات اطلاعرساني و كتابخانههاي عمومي. 1402; 29 (1) :3-4
URL: http://publij.ir/article-1-2400-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود ، s.alinejad@iau-shahrood.ac.ir
چکیده: (410 مشاهده)
هدف: این مقاله با هدف، بررسی اجمالی وضعیت کنونی و شناسایی فضاهای الزامی و بازتعریف نیازهای معماری فضاهای کتابخانههای عمومی کشور برای رسیدن به الگویی تازه و ردایی متناسب با قامت کتابخانههای معاصر است.
روش: رویکرد پژوهش کیفی است و بر روش نظریه دادهبنیاد (گراندد تئوری) متکی است. دادهها به روش کتابخانهای و میدانی با بررسی تحلیلی، مصاحبه با کاربران و کتابدارانِ چهار کتابخانه منتخب وابسته به نهاد کتابخانههای عمومی کشور، پژوهشگران و متخصصان حوزه معماری گردآوری شدهاند.
یافتهها: معماران، متخصصان حوزه کتابداری، مدیران و سیاستگذاران کتابخانههای عمومی، تغییرات سریعی را ناشی از تحولات تکنولوژی، انقلاب ارتباطات و دگرگونیهای فرهنگی و اجتماعی، شاهد بودهاند. تحولاتی که بر خدمات و مأموریت، برنامهریزی و طراحی عملکردی، کالبدی و حتی جنبههای ادارکی و زیباشناختی کتابخانهها سایه افکندهاند. دیدگاههای متقاعدکننده و متنوعی درباره کتابخانههای عمومی و آیندهشان، اهداف، خدمات و فضای آنها در قرن بیستویکم ارائه میشود. از تردید در حیات کارکردی آنها بخاطر ماهیت فنآوریها و ارتباطات نوین تا اتفاقاً اهمیت یافتن بیشتر بخاطر ماهیت حفظ اسناد تمدن بشری و امکان تعاملی که میان جامعه برقرار میکنند (برخلاف فنآوریهای نوین ارتباطات که بر انزوا پای میفشارند). تنوع دیدگاهها بر این مؤکدند ارائه شکل واحدی برای طراحی ممکن نیست اما امکان نوعی تعامل در فرآیند طراحی وجود دارد که از مشارکت همه برمیآید.
اصالت/ ارزش: یافتههای پژوهش درپی بازتعریف نقش کتابخانههای عمومی متکی بر مؤلفههای مرتبط با معماری کتابخانه در راستای فراهم آوردن بستر مناسب و توسعه سرمایه اجتماعی از درون آنهاست. با تغییر استراتژیهای کتابخانه از الگوی مجموعهمحور به الگوی تعاملمحور، و با بازتعریف مجدد فضاها، کتابخانههای معاصر باید در کنار حفظ، نشر و ارائه منابع مختلف دانش، حافظ و ناشر خاطره جمعی و شریک روابط مردم و نهادهای مدنی باشند. طراحی معماری خوب فضاهای کتابخانهها باید بازتابنده نیات و مأموریتشان در روزگارمان باشد، و مهمتر فضای طراحیشده امکان تحقق اهداف همگام با تحولات را فراهم نماید.
نوع مطالعه:
كيفي |
موضوع مقاله:
استانداردهاي كتابخانهاي دریافت: 1401/1/27 | پذیرش: 1401/8/16 | انتشار: 1401/10/10