Ghafarian Mehrabani Z, Noruzi A, Fahimifar S. A Comparative Analysis of the Effect of Visual and Textual Information on the Health Information Perception of High School Girl Students in Tehran. Research on Information Science & Public Libraries. 2020; 26 (3 and 3) :467-497
URL:
http://publij.ir/article-1-2155-fa.html
غفاریان مهربانی زهره، نوروزی علیرضا، فهیمیفر سپیده. بررسی تطبیقی تأثیر اطلاعات تصویری و متنی بر ادراک اطلاعات سلامت دانشآموزان دختر دورۀ متوسطۀ شهر تهران. تحقيقات اطلاعرساني و كتابخانههاي عمومي. 1399; 26 (3 و 3) :467-497
URL: http://publij.ir/article-1-2155-fa.html
گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، noruzi@ut.ac.ir
چکیده: (38 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر با هدف مطالعۀ تأثیر ارائۀ اطلاعات متنی در مقایسه با ارائۀ اطلاعات تصویری (اینفوگرافیک) بر ادراک اطلاعات سلامت دانشآموزان دختر دورۀ متوسطۀ شهر تهران انجام شده است. با توجه به اینکه جامعۀ نوجوان و دانشآموز بهعنوان یکی از ذینفعان اصلی کتابخانههای عمومی و آموزشگاهی هستند، نتایج و یافتههای پژوهش حاضر میتواند در بحث یادگیری و یادداری نوجوانان مورد توجه این نوع کتابخانهها قرار گیرد.
روش: پژوهش حاضر بهروش آزمایشی و نیمهتجربی صورت گرفت و پیشآزمون و پسآزمون در دو گروه اجرا شد. جامعۀ آماری این پژوهش دانشآموزان دبیرستان دخترانه بُشری مشغول به تحصیل بودند. ابتدا بهصورت تصادفی دو گروه انتخاب شد و بهصورت تصادفی یک گروه به اطلاعات متنی سلامت و گروه دیگر به اطلاعات تصویری (اینفوگرافیک) سلامت اختصاص یافت. حجم نمونه در هر گروه 15 نفر و جمعاً 30 نفر بود. پیشآزمون روی هر دو گروه اجرا شد و در نهایت، از هر دو گروه پسآزمون یادگیری و یادداری گرفته شد و نتایج بهدستآمده با آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و وابسته مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. ابزار این پژوهش پرسشنامۀ محققساخته بود و پرسشها بر اساس اطلاعات متنی و تصویریای که در اختیار دانشآموزان قرار گرفت تدوین شد.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد که میانگین نمرات دو گروه دانشآموزان مورد آزمونِ اطلاعات متنی و اطلاعات تصویری (اینفوگرافیک) در پیشآزمون برابر است و تفاوت میانگینهای مشاهدهشده برای نمرات پیشآزمون از نظرِ آماری معنادار نیست. همچنین، میانگین نمرات دو گروه دانشآموزان مورد آزمونِ اطلاعات متنی و اطلاعات تصویری در پسآزمون یادگیری برابر است و تفاوت میانگینهای مشاهدهشده برای نمرات پسآزمون یادگیری از نظرِ آماری معنادار نیست؛ یعنی اطلاعات متنی و اینفوگرافیک به یک میزان باعث افزایش یادگیری دانشآموزان شدهاند و از نظرِ افزایش یادگیری تفاوتی با هم ندارند. بهعلاوه، میانگین نمرات دو گروه دانشآموزان مورد آزمونِ اطلاعات متنی و اطلاعات تصویری (اینفوگرافیک) در پسآزمون یادداری نیز برابر است و تفاوت میانگینهای مشاهدهشده برای نمرات پسآزمون یادداری از نظرِ آماری معنادار نیست؛ یعنی اطلاعات متنی و اینفوگرافیک به یک میزان باعث یادداری شدهاند و تفاوتی با هم ندارند.
اصالت/ارزش: نتایچ پژوهش حاضر نشان داد که اطلاعات متنی و اطلاعات تصویری (اینفوگرافیک) به یک میزان باعث افزایش یادگیری و یادداری آزمودنیها شدهاند و از نظرِ افزایش یادگیری و یادداری با هم تفاوتی ندارند. بر اساس این پژوهش همچنین میتوان نتیجه گرفت که با وجود پیشرفت قالبها و رسانههای اطلاعاتی هنوز متن جایگاه مهمی در یادگیری و یادداری آزمودنیها دارد.
نوع مطالعه:
كمّي |
موضوع مقاله:
مطالعات کودک و نوجوان دریافت: 1398/6/9 | پذیرش: 1399/5/4 | انتشار: 1399/10/10 | انتشار الکترونیک: 1399/10/10