naseri Z, Noruzi A. The Effect of Digital Age on Youth Reading Habits and practices . Research on Information Science and Public Libraries 2016; 22 (2) :213-227
URL:
http://publij.ir/article-1-1441-fa.html
دانشگاه تهران ، znaseri50@gmail.com
چکیده: (5586 مشاهده)
هدف: در عصر دیجیتال، ابزارهای وبی همچون ماشینی هستند که زمان را بهسرعت در خود میبلعند. تمایل نسل جدید به استفاده از این ابزارها برای سرگرمی و کسب اطلاعات، عادت خواندن آنها را از نظر انتخاب نوع مواد و روشهای خواندن متحول کرده است. به عبارت دیگر، کاربران امروزی هر چند اطلاعات را بیشتر بهصورت برخط دریافت میکنند؛ اما به خوانندگان سطحی و اجمالی تبدیل شدهاند که علاقۀ کمی به خواندن عمیق مطالب دارند. این امر نهتنها عادت خواندن بلکه چگونگی پردازش اطلاعات و مرور صفحههای وب را نیز در آنها تغییر داده است. از این رو، این پژوهش در نظر دارد تا تأثیر استفاده از اینترنت بر عادت و روشهای خواندن کاربران را مورد بررسی قرار دهد.
روش: پژوهش حاضر به روش پیمایشی انجام و از پرسشنامه برای گردآوری دادهها استفاده شده است. جامعۀ پژوهش حاضر را دانشجویان مقطع کارشناسی کلیۀ رشتههای تحصیلی مؤسسۀ آموزش عالی توس مشهد (1000 دانشجو) تشکیل داد که از میان آنان 100 دانشجو که مایل به همکاری با پژوهشگر بودند بر اساس اصل دسترسپذیری بهعنوان نمونه انتخاب شدند.
یافته ها: پژوهش حاضر نشان داد که شرکتکنندگان معتقدند اینترنت خواندن تعاملی، گسترده و سطحی را افزایش و خواندن متمرکز و عمیق را کاهش میدهد. همچنین، اینترنت خواندن اخبار و رویدادها، دانش عمومی، متون تخصصی و هرزهنگاری را افزایش میدهد و در خواندن متون مذهبی و ادبی کم تأثیر است. با وجود این، یافتۀ اخیر با از نظر آماری (آزمون مجدور کا) مورد تأیید قرار نگرفت.
اصالت/ارزش: ارزش مقالۀ حاضر در نشان دادن آن اَبعادی از خواندن است که بهواسطۀ محیط تعاملی وب تحت تأثیر قرار میگیرد. فعالان حوزۀ کتاب میتوانند با نظرداشت این اَبعاد، طرحهای بهتری برای کمتر شدن این معضلات ارائه دهند.
نوع مطالعه:
كمّي |
دریافت: 1394/6/19 | پذیرش: 1395/7/6 | انتشار: 1395/7/6