دوره 20، شماره 2 - ( 8-1393 )                   دوره 20 شماره 2 صفحات 275-254 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

zavaraqi R, Saleki Maleki M A, Ghasemi Khoei M, Saleki Maleki F. Application of the Fuzzy Topsis technique for the Selection of the Location of Public Libraries: A Case Study of Tabriz . Research on Information Science and Public Libraries 2014; 20 (2) :254-275
URL: http://publij.ir/article-1-1251-fa.html
زوارقی رسول، سالکی ملکی محمدعلی، قاسمی خوئی معصومه، سالکی ملکی فاطمه. مکان‌یابی کتابخانه‌های عمومی با استفاده از تکنیک تاپسیس- فازی: بررسی موردی کتابخانه‌های عمومی شهر تبریز . تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1393; 20 (2) :254-275

URL: http://publij.ir/article-1-1251-fa.html


دانشگاه تبریز ، zavaraqi@tabrizu.ac.ir
چکیده:   (6862 مشاهده)
هدف: هدف این پژوهش شناسایی اصلی‌ترین معیارهای مکانی کتابخانه‌های عمومی بر مبنای مدلی بهینه و تکنیک تاپسیس- فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی و بررسی این معیارها در فضای جغرافیایی شهر تبریز است. از این رو حاصل این پژوهش نقشه‌ای از فضاهای متناسب با کاربریِ کتابخانه‌های عمومی خواهد بود.
روش: این تحقیق از نظر نوع جزو تحقیقات کاربردی-توسعه‌ای و از نظر روش جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. روش کار بر مبنای تجزیه، تحلیل و همپوشانی لایه‌های اطلاعاتی در محیط نرم‌افزار آرک جی. آی. اس (ARC GIS) و تلفیق مدل‌های وزن‌دهی معیار از جمله مدل تحلیل سلسله‌مراتبی، منطق فازی و تاپسیس  است.
یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشانگر 21 معیار مستقل برای مکان بهینۀ ساخت کتابخانه‌های عمومی بود که در نهایت بر مبنای این معیارها و میزان اهمیت آن‌ها فضاهای جغرافیایی متناسب با کاربری کتابخانه‌های عمومی مشخص شد. این نقشه نشانگر آن بود که  بیشترین نیاز جهت احداث کتابخانه‌های عمومی از نظر مساحت در منطقه 3 و 4 و بیشترین نیاز از نظر نسبت مساحت کل در منطقه 10 شهر تبریز است.
اصالت/ارزش: اصلی‌ترین نوآوری این پژوهش استفاده از رویکردی جدید برای مکان‌یابی کتابخانه‌های عمومی است به نحوی که در این پژوهش بر مبنای نظرات صاحب‌نظرانی از حوزه های موضوعی مختلف، علاوه بر توجه به ویژگی‌های جغرافیایی یک مکان به سایر ویژگی‌ها چون سازگاری، کارآیی، سلامت، ایمنی و ... نیز توجه شد. برای تحلیل این داده‌ها نیز از مدل‌های تصمیم‌گیری معیار همچون تاپسیس- فازی استفاده شد که تاکنون از چنین رویکردی با این هدف استفاده نشده بود.
 
متن کامل [PDF 1544 kb]   (2573 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: تحليل آماري
دریافت: 1392/6/9 | پذیرش: 1392/9/10 | انتشار: 1393/8/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb