دوره 16، شماره 2 - ( 5-1389 )                   دوره 16 شماره 2 صفحات 69-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه شهید چمران اهواز ، s_khademi59@yahoo.com
چکیده:   (14713 مشاهده)
هدف: دستنامه مارک ایران در ابتدا فقط شامل منابع چاپی تک‏نگاشتی و فاقد فرمت‏های خاص برای سایر منابع بود. بعد از آنکه این فرمـت برای سایـر مـنابع کتابخانهای گسترش یافت، پژوهشگر که در دوره مارک سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی ایران شرکت داشت با مقایسه بین کاربرگۀ پیایندهای سازمان و فرمت ارائه شده در دستنامه یونی‏مارک متوجه کاستی‏هایی در برنامۀ رسا (که فرمت‏های مارک ایران را برای سایر منابع گسترش داده بود) شد. بنابراین، هدف خود از پژوهش خود را بررسی تطبیقی فرمت مارک ایران با دستنامۀ یونی‏مارک برای پیایندها و ارائۀ راه‏حل‏های پیشنهادی برای رفع نواقص موجود در کاربرگۀ سازمان قرار داد.
روش: پژوهش حاضر به روش کتابخانهای انجام شده است. جامعۀ پژوهش عبارت از فیلدها، نشانگرها و فیلدهای فرعی یونی‏مارک و مارک ایران است که تقسیم‏بندی و انواع آنها، از دستنامۀ یونی مارک استخراج شد. 14 فیلد ویژۀ پیایندها نیز از متن دستنامۀ 2000 یونی‏مارک و روزآمدهای 4 و 5 دستنامۀ فوق استخراج و ترجمه شد. سپس فرمت پیشنهادی، با توجه به فیلدهای اختصاصی شناسایی شده بهوسیلۀ پژوهشگر و فیلدهای الزامی یونی‏مارک برای تمام منابع کتابخانه ‏ای و فیلدهای عمومی، و در مطابقت با کاربرگۀ رسا (بهمنظور حصول اطمینان از اِعمال فیلدهای مورد نظر در کاربرگه سازمان) تهیه شد. این کاربرگه دارای 102 فیلد بود.
یافتهها: یافتهها نشان داد که پنج فیلد (400 (فروست)، 411 (فروست‏های فرعی)، 225 (فروست)، 014 (شناسگر مقاله)، 073 (شماره بین المللی مقاله)) موجود در دستنامۀ یونیمارک در کاربرگۀ پیایندهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد و میبایست به آن افزوده شود. همچنین یافتهها نشان داد که فیلدهای متعددی دچار تغییرات در عنوان، تعریف، چگونگی کاربرد و فیلدهای فرعی شدهاند و فیلدهای متعدد دیگری به اشتباه ترجمه شدهاند و میبایست اصلاح شوند. در نهایت کاربرگهای پیشنهاد شده که از 102 فیلد آن، 14 فیلد، فیلدهای ویژۀ پیایندها، پنج فیلد، فیلدهای الزامی مارک، و 83 فیلد باقیمانده را فیلدهای عمومی تشکیل میدهند.
اصالت/ ارزش: مجلات از مهمترین منابع اطلاعاتی مورد نیاز محققان و مراجعان کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی است و کتابداران برای انتخاب، تهیه و آمادهسازی آنها و ارائۀ خدمات مناسب بهوسیلۀ آنها تلاش زیادی مینمایند. ارزش اطلاعاتی مجلات به این دلیل است که معمولاً آخرین اخبار و نتایج پژوهشهای علمی در این منابع منعکس می شوند. بنابراین ضروری است تا با سازماندهی درست و هماهنگ این منابع به اشاعه و دسترسپذیری آنها همچون متون تکنگاشت چاپی توجه شود.
 
متن کامل [PDF 563 kb]   (431 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: مطالعات کودک و نوجوان
دریافت: 1391/5/12 | پذیرش: 1396/11/25 | انتشار: 1396/11/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.