Mahmoudi Topkanlo H, Behroozfar H. Examination and Evaluation of the Use of Toys in Iran Public Libraries. Research on Information Science & Public Libraries. 2021; 27 (1) :45-69
URL:
http://publij.ir/article-1-2293-fa.html
محمودی توپکانلو حسن، بهروزفر هدایت. بررسی و ارزیابی وضعیت بهکارگیری اسباببازی در کتابخانههای عمومی کشور. تحقيقات اطلاعرساني و كتابخانههاي عمومي. 1400; 27 (1) :69-45
URL: http://publij.ir/article-1-2293-fa.html
دانشگاه سمنان ، hmahmoudi@semnan.ac.ir
چکیده: (1330 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت موجود استفاده از اسباببازی در کتابخانههای عمومی کشور و عوامل مرتبط با آن است.
روش: این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی انجام شد. جامعۀ آماری پژوهش شامل کلیۀ کتابداران کتابخانههای عمومی کشور بودند که تعداد 899 نفر از آنها در پژوهش مشارکت کردند. برای گردآوری دادهها، از پرسشنامۀ محققساخته استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرمافزار اسپیاساس صورت گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد میزان استفاده از اسباببازیها در کتابخانههای عمومی کشور بالاتر از حد متوسط است. از نظرِ استفاده از نوع اسباببازی، تمایل به استفاده از اسباببازیهای گروهی بیشتر از اسباببازیهای فردی است که در این میان، دو دسته اسباببازیهای فکری و آموزشی بیشترین استقبال را از سوی مراجعان داشتند. بررسی میزان رضایت کاربران از بخش اسباببازی نشان داد اگرچه رضایت کلی از این بخش بالاتر از حد متوسط بود اما تنوع و کیفیت پایین اسباببازیها از عوامل نارضایتی از بخش اسباببازی هستند. همچنین، یافتههای پژوهش نشان داد از دیدگاه کتابداران، استفاده از اسباببازی در کتابخانههای عمومی اثربخشی بالایی داشته و باعث ثبت تجربۀ مثبت از کتابخانه در ذهن مراجعان، تقویت روحیۀ جمعگرایی در کودکان و افزایش مراجعه به کتابخانه شده است. در نهایت، یافتهها حاکی از آن بود کتابداران دانش و توانمندیهای اندکی در زمینه اسباببازیها و کار در بخش اسباببازی دارند.
اصالت/ارزش: پژوهش حاضر با بررسی وضعیت موجود استفاده از اسباببازی در کتابخانههای عمومی کشور و شناسایی نقاط قوت و ضعف مرتبط با اسباببازی، بخش اسباببازی و کتابداران بخش اسباببازی، اطلاعات دقیقی را پیشِ روی مدیران و کارشناسان نهاد برای برنامهریزی دقیقتر و رفع کاستیهای این حوزه قرار میدهد. این پژوهش همچنین مبنایی برای انجام پژوهشهای بیشتر در این حوزه و بسط مبانی نظری آن فراهم میکند.
نوع مطالعه:
كمّي |
موضوع مقاله:
خدمات كتابخانهها دریافت: 1399/6/25 | پذیرش: 1399/8/1 | انتشار: 1400/3/10 | انتشار الکترونیک: 1400/3/10