دوره 18، شماره 2 - ( 9-1391 )                   دوره 18 شماره 2 صفحات 215-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


نهاد کتابخانه‌ های عمومی کشور ، ebrahimirahman@gmail.com
چکیده:   (14243 مشاهده)
هدف: هدف از این پژوهش بررسی نقش کتابخانه ‏های عمومی در افزایش سرمایه اجتماعی و مؤلفه ‏های لازم برای ایجاد و توسعه‏ سرمایه اجتماعی در آنهاست.
روش‏: در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه‏ ای استفاده شده است. در پژوهش حاضر چهار کتابخانه از کتابخانه‏های عمومی شهر تهران که درجه بهتری دارند انتخاب شده و سپس به روش نمونه‏گیری نظری، 41 عضو کتابخانه، 16 کتابدار و 53 شهروند از جامعه استفاده‏کننده از کتابخانه‏ها انتخاب شدند. داده‏های مورد نیاز این پژوهش از طریق مشاهده و مصاحبه نیمه طراحی شده با اعضای نمونه‏ها گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‏های به‏دست آمده و رسیدن به نظریه از روش رمزگذاری نظری استفاده شده است.
یافته ‏ها: یافته ‏های پژوهش نشان داد که در حال حاضر کتابخانه‏های عمومی نتوانسته‏اند نقشی اساسی در ایجاد و توسعه سرمایه اجتماعی شهروندان داشته باشند. نتایج پژوهش نشان داد عواملی که باعث کمبود سرمایه اجتماعی در کتابخانه‏های عمومی بوده‏اند شامل کمیت و کیفیت پایین خدمات کتابخانه‏ای، تعاملات اجتماعی اندک در کتابخانه‏های عمومی، عدم دسترسی یکسان افراد جامعه به اطلاعات و عدم اعتماد مردم به سازمان‏های اداره‏کننده کتابخانه‏های عمومی است.
اصالت/ارزش: این پژوهش اولین پژوهشی است که به بررسی نقش کتابخانه‏های عمومی در افزایش سرمایه اجتماعی پرداخته است و با توجه به استفاده از راهبرد نظریه زمینه‏ای، این پژوهش به تولید نظریه و بیان مؤلفه‏های لازم برای ایجاد سرمایه اجتماعی توسط کتابخانه‏های عمومی انجامیده است.
 
متن کامل [PDF 348 kb]   (655 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي |
دریافت: 1391/9/24 | پذیرش: 1392/4/27 | انتشار: 1392/4/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.