دوره 17، شماره 1 - ( ویژه‌نامه مدیریت کتابخانه‌ها 1390 )                   دوره 17 شماره 1 صفحات 127-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه تهران ، bsohrabi@ut.ac.ir
چکیده:   (11478 مشاهده)
هدف: با توجه به اینکه امروزه خدمات وب به‎‎عنوان یکی از پرکاربردترین فنآوریها جهت ایجاد تعاملات خودکار، با کیفیت و پرسرعت اطلاعاتی شناخته میشود، هدف اصلی این مقاله ارائۀ چارچوبی جامع از مجموعه خدمات مهم وبسایتهای فارسی کتابخانهها جهت استفاده در طراحیهای آتی و همچنین تقسیمبندی عوامل نرمافزاری هوشمند برای استفاده در پرکاربردترین خدمات وبسایتهای فارسی برای ارتقاء کیفی این خدمات میباشد.
روش: خدمات اساسی و ضروری ایجاد یک وبسایت، پس از بررسی صد وبسایت پربینندۀ ایرانی و صد وبسایت برتر غیرایرانی، استخراج گردید و توسط آزمونهای آماری، نرخ اعتبار محتوا و آنتروپی شانون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. سپس با مطالعۀ عمیق و جامع ادبیات تحقیق موجود در حوزۀ عوامل نرمافزاری هوشمند، تقسیمبندیای از این عوامل براساس بررسی کاربردهای آنها و تطبیق آنها با خدمات پرکاربرد وبسایتهای کتابخانههای دیجیتال بهدست آمد.
یافتهها: بهکارگیری مفاهیم وبهای معنایی و خدمات وب با عنوان خدمات وب معنایی، منجر به ایجاد خدمات وب هوشمند گردیده و بهلحاظ کیفی، منجر به ارتقاء وبسایتها میگردد. یکی از روشهای بهبود وبسایتها، استفاده از خدمات وب بر مبنای بهکارگیری عوامل هوشمند نرمافزاری میباشد که میتواند در پردازش اطلاعات و شناسایی نیازهای کاربران صفحات وب به مدیران وبسایتها کمک کرده و قابلیت وب را در پاسخگویی به نیازهای آنان در زمان مناسب و با کیفیت بالا و ایمن افزایش دهد. یافتههای این پژوهش میتواند در طراحی وبسایت کتابخانههای الکترونیک مورد استفاده قرار گیرد. فراهم کردن خدمات اساسی شناسایی شده، مبنا و گام اولیۀ طراحان این وبسایتهای کتابخانههای الکترونیک در راستای ایجاد آنها بهشمار میرود. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل هوشمند نرمافزاری بهجهت ویژگیها و کارکردهای متنوع خود و همچنین قابلیت کاربرد در فضای سایبر، میتوانند در ارائۀ خدمات اساسی وبسایتهای کتابخانههای الکترونیک یاریرسان بوده و ارزش افزوده داشته باشند.
اصالت/ارزش: چارچوب ارائه شده برای طراحان و مدیران وبسایت کتابخانههای دیجیتال مفید بوده و آنها را قادر میسازد تا صفحات وب را بهصورت کارا طراحی کرده و به نیازهای کاربران به صورت مؤثر پاسخ دهند.
 
متن کامل [PDF 413 kb]   (1160 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: كتابسنجي، علم‌سنجي، وب‌سنجي، اطلاع‌سنجي
دریافت: 1391/5/27 | پذیرش: 1392/4/27 | انتشار: 1392/4/27

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.