۳ نتیجه برای پارسا
پرستو پارسایی محمدی، فیروزه زارع فراشبندی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۷ )
چکیده
زنان به عنوان نیمی از افراد جامعه (۴۲/۴۸% از کل جمعیت ایران) میتوانند از عوامل مؤثر در پیشبرد توسعه به شمار آیند. آنان علاوه بر نقش عمده خود در رشد خانواده و جامعه، امروزه در عرصههای علمی و پژوهشی نیز نقشی کاملاً مشهود دارند. برای بیان موقعیت و شرایط واقعی زنان در جامعه باید پیرامون مسائل آنان بررسی و تحقیقاتی صورتگیرد. یکی از مواردی که میتوان بر روی آن تأمل کرد، مجموعۀ آثار نوشته شده توسط زنان است. بدین منظور پژوهش حاضر که از نوع پیمایشی بوده با هدف بررسی سهم زنان در تولید مقالات مندرج در ۷ عنوان مجلۀ فارسی کتابداری و اطلاعرسانی در طی سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۷۸ صورت گرفته است. یافتهها نشان داد مجموع مقالات تولید شده توسط زنان، ۴۹۵ عنوان (۸۳/۳۴%) از کل مقالات مورد بررسی است. از مجموع ۹۵۸ مقاله تألیفی، ۳۲/۳۱% و از مجموع ۴۶۳ مقاله ترجمه شده، ۱۲/۴۲% را زنان پدید آوردهاند. بالاترین میزان مشارکت زنان در تهیۀ مقالات در سال ۱۳۷۶ با ۵۶ عنوان بوده است. در مجموع، ۲۲۴ زن در تولید مقالات مورد بررسی مشارکت داشتهاند که ۱۰۸ نفر از آنان (۲۱/۴۸%) در تألیف، ۶۴ نفر (۵۷/۲۸) در ترجمه و ۵۲ نفر (۲۲/۲۳%) هم در تألیف و هم ترجمۀ مقالات مشارکت داشتهاند. پرکارترین نویسندگان زن مقالات در طی دورۀ مورد بررسی، نیز مشخص گردیدند. در مجموع میتوان نتیجه گرفت که مشارکت زنان در تولید مقالات حوزه کتابداری و اطلاعرسانی از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۷۸ نیز همانند سایر حوزهها دارای سیر صعودی بوده است
احمد پارسازاده، مهدی شقاقی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده
در این نوشتار با بیان رهیافتهای نظری که بنمایههای معرفت-روششناختیِ نحوهی مواجهه و تفسیر پدیدارهای اجتماعی را توضیح میدهد، با اتخاذ رهیافت ساختگرایی اجتماعی که جانمایهی آن با اثر معروف پیتر برگر و توماس لاکمن به اوج خود رسید و تلفیق وجوه مشترک آن با سایر رهیافتهای تفسیری و با عنایت به زمینههایی از مباحث زبانشناختی اجتماعی و با استفاده از روش سندی، کارکرد کتابخانههای عمومی در چگونگی ساخت سازههای مطلوبی چون هویت ملی، خودباوری، وحدت ملی، اجتناب از غربزدگی، و ... جهت اتخاذ و تعیین موقعیت استراتژیک کتابخانههای عمومی برای سیاستگذاری در این حوزه بیان شده است.
داود حاصلی، زینب صفوی، فرزانه پارسا،
دوره ۲۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف: پرداختن به موضوع اقتصاد، کارآفرینی، کسبوکارهای کوچک و فراهمآوری اطلاعات تجاری برای شرکتهای خصوصی و دولتی ازسوی کتابخانههای عمومی در دنیا سابقهای طولانی دارد. ازاینرو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی انواع خدمات، برنامهها و فعالیتهای اقتصادی و تجاری کتابخانههای عمومی در متون این حوزه انجام شده است.
روش: روش این پژوهش مرور نظاممند متون است و از چهارچوب مطالعه نظاممند کیچنهام و چارترز برای انجام آن استفاده شد. با مشخص شدن پایگاههای اطلاعاتی و عبارات پرسوجو، جستوجوها انجام شد و در نهایت با پالایش منابع و همچنین اعمال معیارهای ورود و خروج به پژوهش، ۳۷ منبع به زبان انگلیسی و ۶ منبع به زبان فارسی وارد مرور نظاممند شدند. ابزار پژوهش از نوع سیاهۀ وارسی بود. اطلاعات بهدستآمده با تلخیص مطالب در قالب جدول ارائه شده است.
یافتهها: فعالیتهای کتابخانههای عمومی در راستای توسعۀ اقتصادی جامعه در چهار مؤلفۀ اطلاعرسانی، آموزشی، اجتماعی، و توسعۀ فضا و تجهیزات دستهبندی شد. مؤلفۀ اطلاعرسانی دارای دو بُعد منابع و پایگاههای اطلاعاتی و خدمات مرجع است. بُعد منابع و پایگاههای اطلاعاتی به نیازسنجی منابع، ارائۀ خدمات اطلاعرسانی اقتصادی، توسعۀ مجموعۀ اقتصادی، گردآوری منابع شغلی، رزومهنویسی و مصاحبۀ شغلی، بازاریابی مجموعۀ اقتصادی، ایجاد بانکهای اطلاعاتی مشاغل، تأمین دسترسی به پایگاههای قوانین تجاری، و ایجاد و تکمیل وبسایت اقتصادی اشاره دارد. در بُعد خدمات مرجع، خدماتی همچون خدمات مرجع عمومی و مشاورۀ مرجع، خدمات مرجع تجاری و تحقیقاتی، تحویل سند، پاسخ به سؤالات تجاری از راه دور، ارائۀ راهنماهای موضوعی و کمک به جستوجو ارائه میشود. مؤلفۀ آموزشی شامل توسعۀ سواد مالی و کارآفرینی، مهارتهای ویژۀ مشاغل و کسبوکارها، توسعۀ سواد دیجیتال و فناوری، توسعۀ مهارتهای دانشآموزان و بزرگسالان کمسواد، آموزش سواد اطلاعاتی تجاری، کمک به شغلیابی، مشاورههای اقتصادی و تجاری، و آموزش مربی است. مؤلفۀ اجتماعی به توسعۀ اجتماعی-اقتصادی جامعه، ایجاد مشارکتهای اجتماعی، شبکهسازی، برگزاری رویدادهای تجاری، همکاری سازمانی و جلسات ملاقات با مشاوران میپردازد. در نهایت، مؤلفۀ توسعۀ فضا و تجهیزات هم شامل ایجاد ساختکدهها و فضاهای نوآوری، تمهید فضاهای فیزیکی، ایجاد فضاهای مرجع، کتابخانههای تجاری مستقل، و توسعۀ تجهیزات است.
اصالت/ارزش: این پژوهش مروری جامع و نظاممند بر انواع خدمات، برنامهها و فعالیتهایی است که کتابخانههای عمومی برای حمایت از توسعۀ اقتصادی جامعه ارائه میکنند. یافتهها نشان میدهد که کتابخانههای عمومی در حال ایجاد کارکرد جدیدی با عنوان کارکرد اقتصادی برای خود هستند که نقشی چندوجهی دارد و جنبههای مختلفی از جمله اطلاعرسانی، آموزش، مسائل اجتماعی و توسعۀ فضا و تجهیزات را پوشش میدهد. کتابخانههای عمومی در پاسخ به مشکلات اقتصادی جامعه برنامهها و خدمات متنوعی را برای کسبوکارها، صاحبان مشاغل، کارآفرینان و حتی کاربران عادی طراحی و ارائه میکنند. این مطالعه به دانش موجود در مورد تأثیر اقتصادی کتابخانههای عمومی کمک میکند و جهتگیریهایی را برای اقدام کتابخانههای عمومی در آینده پیشنهاد میکند.