جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای مقدم

ریچارد.ال. واترز، گل سنا گلینی مقدم، رحمت الله فتاحی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۷۷ )
چکیده


مریم مقدم، زهرا اباذری، هاجر زارعی،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف: هدف اصلی این پژوهش تعیین وضعیت انتشار داستان‌های بازنویسی شده از شاهنامه و مثنوی برای کودکان و نوجوانان از سال ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۹ در ایران به منظور شناسایی کاستی‌های موجود در این زمینه است.
روش: پژوهش حاضر توصیفی است و به روش کتابخانه‌ای انجام گرفته است. در این پژوهش برای گردآوری داده‌ها از سیاهۀ وارسی استفاده شده است. نمونۀ آماری شامل ۶۳ داستان مثنوی و ۱۷۱ داستان شاهنامه است که با استفاده از نمونه‌گیری از بین ۵۹۴ عنوان کتاب انتخاب شده است.
یافته‌ها: بررسی سال انتشار آثار بازنویسی شده نشان داد که با گذر سال‌ها بر تعداد داستان‌های بازنویسی افزوده شده است. بیشترین شمارگان داستان‌های شاهنامه و مثنوی بین ۳۰۰۰ تا ۵۰۰۰ بوده است. ۲/۸۴ درصد کتاب‌ها در تهران و ۸/۱۵ درصد در شهرستان‌ها و ۸۴ درصد کتاب‌ها تنها یک‌بار چاپ شده‌اند. ۴/۶۵ درصد کل کتاب‌ها دارای تصاویر رنگی هستند. ۸/۴۳ درصد از کتاب‌ها تا ۲۰ صفحه و ۶/۸ درصد از کتاب‌ها نیز بیش از ۱۵۰ صفحه دارند. تنها ۱۸ کتاب شاهنامه و ۶ کتاب مثنوی دارای ویراستار هستند. برای گروه سنی «الف» هیچ کتابی از شاهنامه به چاپ نرسیده است و تنها ۱ کتاب از مثنوی برای این گروه سنی چاپ شده است. ۱۴۵ داستان شاهنامه و ۴۴ داستان مثنوی به شیوۀ بازنویسی ساده و ۲۶ داستان شاهنامه و ۱۹ داستان مثنوی به شیوۀ خلاق نوشته شده است. بیشتر داستان‌های بازنویسی شدۀ شاهنامه از بخش پهلوانی و بیشتر داستان‌های بازنویسی شده مثنوی از دفتر اول و سوم گرفته شده است.
اصالت/ارزش: از آن جایی که در سال‌های اخیر بازنویسی از متون کهن برای کودکان و نوجوانان از نظر کمی رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است؛ لازم است تا ارزیابی‌های دقیق‌تری بر این نوع متون صورت گیرد. به نظر می‌رسد در این زمینه پژوهش‌های چشمگیری صورت نگرفته است. پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی وضعیت انتشار این نوع آثار، کاستی‌ها را شناسایی نماید و پیشنهادهایی به مسؤلان و نویسندگان ادبیات کودک ارائه دهد.
 
علیرضا اسفندیاری مقدم، قاسم گودرزی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه کتابداران کتابخانه‌های عمومی استان همدان دربارۀ مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای کتابداران انجام شد.
روش: پژوهش حاضر کاربردی است که با روش پیمایشی تحلیلی انجام شده است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامۀ محقق‌ساخته می‌باشد. جامعۀ پژوهش شامل ۹۷ کتابدار کتابخانه­های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه­های عمومی کشور در استان همدان است. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و با کمک نرم افزار SPSS تحلیل گردید.
یافته‌ها: از دیدگاه کتابداران کتابخانه­های عمومی، اهمیت آشنایی و آگاهی آنان با مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای در حد بالایی است. مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای اولویت‌بندی شده شامل مسئولیت در قبال جامعه، استفاده‌کنندگان، حرفه، همکاران، سازمان، خود، و در قبال متخصصان سایر رشته‌ها می‌باشد. بین دیدگاه افراد با رشتۀ کتابداری و غیرکتابداری تفاوتی در اولویت‌بندی مؤلفه‌های اخلاق حرفه‌ای مشاهده نشد. همچنین عوامل مؤثر بر رعایت اصول اخلاق حرفه‌ای کتابداران به ترتیب عبارتند از اجتماعی، مدیریتی، دینی، سازمانی، حرفه‌ای، و شخصی.
اصالت/ارزش: از آنجا‌یی که تدوین نظامنامه‌ای جامع در اصول اخلاق حرفه‌ای کتابداران نیازمند بررسی و نگرش دیدگاه‌های کتابداران در کتابخانه‌های مختلف است،‌ پژوهش حاضر چارچوب پیشنهادی اخلاق کتابداران کتابخانه‌های عمومی را مشخص کرده ‌است و می‌تواند مورد استفادۀ نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و دیگر دست‌اندرکاران حرفه قرار گیرد. همچنین، تعیین میزان آشنایی کتابداران از اخلاق حرفه‌ای و شناسایی عوامل مؤثر بر رعایت اصول اخلاقی، می‌تواند به مسئولان و کتابداران جهت برنامه‌ریزی و بهبود اخلاقیات یاری رساند.
 
علیرضا اسفندیاری مقدم، محمدکریم صابری،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف: در این پژوهش، وضعیت کتابخانه­های عمومی استان همدان با شاخص‌های سند چشم­انداز نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در افق ایران ۱۴۰۴ مقایسه شده است.
روش: پژوهش حاضر با روش تطبیقی انجام شده است. ابزار گردآوری داده‌ها یک سیاهۀ وارسی است که بر اساس آن، آمار کشورهای برتر جهان در شاخص‌های منابع، فضا، عضو، امانت و کارکنان استخراج و با آخرین آمار کتابخانه­های عمومی استان همدان مقایسه شد.
یافته‌ها: کتابخانه­های عمومی استان همدان در پنج شاخص منابع، فضا، عضو، امانت و کارکنان با سند چشم‌انداز فاصله زیادی دارند. برای رسیدن به سند چشم‌انداز باید در شاخص‌ منابع ۵۱۷۶۹۲۷ کتاب، در شاخص فضا ۷۳ کتابخانه، در شاخص عضو ۴۲۹۷۶۴ عضو، در شاخص‌ امانت ۷۷۴۳۸۷۷ امانت و در شاخص کارکنان ۶۳۶ کارمند به کتابخانه‌های عمومی استان همدان اضافه شود.
اصالت/ارزش: مقایسۀ وضعیت کتابخانه­های عمومی استان همدان با سند چشم‌انداز، تصویر روشنی از وضعیتِ موجود این کتابخانه­ها ارائه کرده است تا مسئولان و دست­اندرکاران به رفع نواقص و کسری­های احتمالی بپردازند.
 
علیرضا اسفندیاری‌مقدم، حسین محققی، زهرا رضوی ملایری،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ویژه‌نامه خواندن ۲ ۱۳۹۴ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف اساسی شناخت تأثیر فعالیت‌های کتابخانه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بر خلاقیت کودکان انجام پذیرفت.
روش: جامعۀ پژوهش کلیۀ ۶۴۸۴ نفر دانش­آموز پایۀ پنجم ابتدایی شهر همدان بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد ۳۶۶ نفر به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه­‌ها پاسخ دادند. از این تعداد ۶۵ نفر به طور تصادفی از اعضای کودک پایۀ پنجم کتابخانه­های کانون و ۳۰۱ نفر از دانش­آموزان غیرعضو پایۀ پنجم مدارس انتخاب شدند. روش پژوهش علی- مقایسه­ای و ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون خلاقیت تصویری تورنس فرم ب بود که توانایی آزمودنی­‌ها را در ویژگی­های سیالیت، ابتکار، بسط و انعطاف­پذیری سنجید. از دیدگاه صاحب‌نظران متخصص آزمون با ضریب همبستگی ۵۲/۰ دارای اعتبار می­باشد. برای تحلیل داده­‌ها از تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
یافته ­ها: میزان اثرهای مشاهده شده در متغیر­های انعطاف­پذیری، ابتکار، سیالیت، بسط و در مجموع در خلاقیت بزرگ بود و کتابخانه­های کانون در حد زیاد بر بهبود خلاقیت و مؤلفه­های آن در دانش­آموزان تأثیر داشتند. کتابخانه­های کانون بر خلاقیت دانش‌آموزان دختر و پسر به یک اندازه تأثیر داشتند و از نظر خلاقیت و مؤلفه­های آن تفاوتی بین دختران و پسران وجود نداشت. کتابخانه­های کانون بیشترین تأثیر را بر ابتکار و کمترین تأثیر را بر سیالیت دانش­آموزان داشتند.
اصالت/ارزش: رویکرد پژوهش حاضر بین‌رشته‌ای است؛ به طوری که مؤلفه­های مهمی مثل کتابخانه‏های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، خلاقیت، و دانش‌آموزان را مد نظر قرار می­دهد.
 
روح الله منوچهری، علیرضا اسفندیاری مقدم، عاطفه زارعی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

هدف: هدف از این پژوهش شناسایی رتبه‌بندی شاخص‌های سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ نهاد کتابخانه‌‌های عمومی کشور و بررسی میزان سودمند آنها است.
روش: برای انجام این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. ابتدا گویه‌‌های شاخص‌‌های سند چشم‌انداز مشخص و بر اساس مدل اولیه پرسشنامه‌ای تنظیم شد. جامعۀ آماری پژوهش را اعضای هیئت علمی رشته و کارشناسان منابع و کارشناسان امور ‌کتابخانه‌‌های نهاد کتابخانه‌‌های عمومی کشور تشکیل دادند که نمونهای از آنها به تصادف انتخاب شد. داده‌‌های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS۲۲ تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ‏ها: یافته‌ها نشان داد که نمرۀ شاخص‌‌های امانت، مجموعه و کارکنان از نمرۀ معیار بالاتر است و با آن تفاوت معنی‌دار دارد. نمرۀ شاخص‌‌های عضویت و فضای کتابخانه‌ای نیز از نمرۀ معیار بالاتر بود ولی با آن تفاوت معنی‌داری نداشت. همچنین در رتبه‌بندی شاخصها، شاخص امانت، مجموعه و کارکنان با یکدیگر تفاوت معنی‌داری نداشتند و در یک رتبه قرار گرفتند. شاخص‌‌های عضویت و فضای کتابخانه‌ای نیز تفاوت معنی‌داری با هم نداشتند و در رتبۀ بعدی قرار گرفتند. با وجودیکه نمرۀ تمامی شاخصها از نمرۀ معیار بالاتر بود با این حال این شاخصها بی نیاز از تغییر نیست و ویرایش و بازنگری در برخی از گویه‌‌های هر شاخص برای تحقق اهداف سند چشم‌انداز لازم به نظر میرسد.
اصالت/ارزش: ارزش مقالۀ پژوهش حاضر در نشان دادن رتبه و میزان سودمندی شاخصها برای ارزیابی و کنترل سند چشم‌انداز نهاد کتابخانه‌‌های عمومی کشور است.
محمدرضا امیری، ثریا ضیایی، هادی شریف مقدم، بی‌بی مرجان فیاضی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف: ایجاد فرهنگ سازمانی اثربخش از ضروریات کار مدیریتی در هر سازمانی است. هدف این پژوهش طراحی الگوی فرهنگ سازمانی اثربخش برای کتابخانه‌های عمومی ایران از دیدگاه کتابداران و مدیران شاغل در کتابخانه‌های عمومی ایران است.
روش: پژوهش حاضر از نوع کیفی است که با روش نظریۀ زمینهای انجام شده است. در این پژوهش ۲۳ نفر از کتابداران و مدیران شاغل در کتابخانه‌های عمومی وابسته به نهاد کتابخانههای عمومی کشور به شکل هدفمند در ۱۰ استان مورد مصاحبه نیمه‌ساختاریافته قرار گرفتند. برای تحلیل مصاحبهها از روش تحلیل استراوس و کوربین شامل سه مرحلۀ کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. در طی کدگذاری محوری مقولۀ اصلی شناسایی، و پس از کدگذاری گزینشی و تعیین روابط، الگوی ترسیمی ارائه گردید.
یافته‌ها: بر اساس داده‌های حاصل از این پژوهش،‌ شش مقولۀ اصلی و ۱۶ مقولۀ فرعی بهعنوان اَبعاد و مؤلفه‌های فرهنگ سازمانی اثربخش در کتابخانه‌های عمومی مفهوم‌سازی شد. عللی که باعث تبیین ارزش‌های متناسب با مقوله محوری شدند عبارت بودند از: کاهش مخاطب، کاهش انگیزۀ کارکنان، عدم تحقق اهداف و نقش‌ها و گرایش به فضای مجازی. همچنین شرایط مؤثر بر راهبردها عبارت بودند از: تنوع مخاطبان، تنوع نیازها، فرهنگی بودن، عمومی بودن خدمات و غیرانتفاعی بودن. در نهایت، پیامد اجرای راهبردها جذب مخاطب و تعالی اجتماعی بود.
اصالت/ ارزش: ارزش این مقاله در این است که توجه مدیران کتابخانه‌های عمومی را به این مسئله معطوف می‌دارد که در مدیریت کتابخانه‌های عمومی، لازم است به اَبعاد فرهنگ سازمانی اثربخش در کتابخانه‌های عمومی توجه داشته باشند و برای اثربخشی بیشتر، آنها را در کتابخانه‌های عمومی حاکم نمایند.

محمد حسن‌زاده، حمیدرضا محمودی، عمران قربانی، مریم مقدمی وایقان، ابراهیم زارعی، فاطمه هلالیان، نوراله عباداللهی، ژیلا ریاحی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

هدف: تطابق بین پیش‌فرض‌های موجود هنگام سیاست‌گذاری‌ها و برداشت‌های مخاطبان نهادهای ارائه‌دهندۀ خدمت می‌تواند اثربخشی سیاست‌ها و اقدامات را ارتقا بخشد. هدف از انجام این پژوهش، واکاوی تصویر کتابخانه‌های عمومی است.
روش: تحقیق حاضر تحقیقی کیفی است. برای گردآوری داده‌ها از روش مصاحبۀ ساختاریافته استفاده شد. در مجموع، با ۷۲ نفر مصاحبه صورت گرفت. نظریۀ زمینه‌ای اشتراوس و کوربین اساس کار این پژوهش بود و داده‌های حاصل از مصاحبه­‌ها طی ۳ مرحله کدگذاری شد. برای کدگذاری داده‌ها، نرم‌افزار مکس کیودا به کار گرفته شد. انتخاب مصاحبه‌شونده‌ها به‌گونه‌ای انجام شد که توازن جنسیتی، سنی و تحصیلی تا حد امکان رعایت شود. نمونه‌گیری تا زمان اشباع مفاهیم ادامه یافت. چهار معیار اعتبار یا مقبولیت، اطمینان-ثبات، قابلیت تأیید، و قابلیت انتقال یا تناسب برای ارزیابی روایی و دقت و استحکام داده‌ها مورد توجه قرار گرفت.
یافته‌ها: حاصل کنکاش در مصاحبه‌ها، ۱۶۳کد باز، ۵۶ زیرطبقه، ۲۳ طبقه و ۹ طبقۀ محوری بود. از میان طبقات محوری، طبقات منبع نامتوازن دانش، محیط دل‌چسب، و مکان غیرقابل‌تحمل به‌عنوان طبقات مرکزی انتخاب شدند. بنا به توصیۀ گلیزر، از دو طبقۀ محیط دل‌چسب و مکان غیرقابل‌تحمل به طبقۀ مرکزی منبع نامتوازن دانش ارجاع داده شد و این طبقه به‌عنوان طبقۀ مرکزی اصلی معرفی شد. شواهد این پژوهش نشان داد که نگاه مردم نسبت به کتابخانه‌های گذشته منفی بوده است و بسیاری از مردم با توجه به همین نگاهی که نسبت به کتابخانه‌ها دارند، از مراجعه به کتابخانه‌های امروزی خودداری می‌کنند. از طرفی دیگر، افراد مصاحبه‌شونده برای مراجعه به کتابخانه‌ها شرط‌ها و پیشنهادهایی ارائه دادند که اگر به آنها توجه شود، قطعاً میزان مراجعۀ آن‌ها به کتابخانه افزایش خواهد یافت.
اصالت/ارزش: موضوع مورد مطالعه و اتخاد رویکرد کیفی برای تحقیق حاضر نشان‌دهندۀ ارزش و اصالت آن هست. تلاش برای فهم تفاوت بین نگاه‌ها در گذشته و حال و تمرکز بر واکاوی تصویر ذهنی افراد، این پژوهش را از سایر پژوهش‌ها متمایز کرده است.
کلیدواژه‌ها: مطالعۀ کاربران، کتابخانه های عمومی، تصویر ذهنی، ایران

پروین نجف‌پور مقدم، زینب محمدی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف کشف روابط چندگانه بین ابعاد منزلت اجتماعی کتابداران و ابعاد ساختاری، شناختی، ارتباطی سرمایه اجتماعی در کتابخانه‌های عمومی خوزستان انجام شده است.

روش: پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از نظرِ روش کمّی و به‌روشِ توصیفی-هم‌بستگی انجام شده است. جامعۀ آماری پژوهش شامل همۀ کتابداران کتابخانه‌­های عمومی استان خوزستان به تعداد ۳۹۰ نفر است که از این تعداد، با استفاده از فرمول کوکران ۱۹۴ نفر به‌عنوان نمونۀ پژوهش انتخاب شد. برای گردآوری داده­‌ها، از پرسش‌نامۀ منزلت اجتماعی (نجف‌پور مقدم و محمدی، ۱۴۰۰) و پرسش‌نامۀ سرمایۀ اجتماعی ناهاپیت و گوشال (۱۹۹۸) استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده­‌ها، از آزمون­های توصیفی و آزمون­‌های استنباطی با بهره‌گیری از نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس (نسخۀ ۲۶) استفاده شد.

یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد بین ابعاد پنج‌گانۀ منزلت اجتماعی و ابعاد سه‌گانۀ سرمایۀ اجتماعی رابطه‌ای مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، بین دیدگاه کتابداران در خصوص منزلت اجتماعی و ابعاد آن در تعامل مدرک تحصیلی و سابقه تفاوتی معنادار وجود دارد. بررسی زیرمؤلفه‌­ها نیز نشان می­‌دهد در بُعد ساختاری تفاوتی معنادار وجود دارد و کتابدارانِ دارای مدارک تحصیلی مختلف دیدگاه متفاوتی نسبت به بُعد ساختار دارند.
اصالت/ارزش: این پژوهش از این نظر که جایگاه اجتماعی و سرمایۀ اجتماعی کتابداران را از منظر فرهنگ بومی خوزستان مورد توجه و مطالعه قرار داده و متغیرهای جمعیت‌شناختی را در رابطۀ بین منزلت اجتماعی و سرمایۀ اجتماعی کتابداران بررسی کرده دارای نوآوری است.

پروین نجف‌پور مقدم، علی بیرانوند، سمیه زارعی،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

هدف: این پژوهش به کشف نقش سواد اطلاعاتی و فناوری‌‌های اطلاعاتی در تسهیم دانش در میان کارکنان کتابخانه‌‌های عمومی پرداخته است.
روش: روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. نمونه آماری پژوهش ۱۰۸ نفر از کتابداران کتابخانه‌‌های عمومی استان چهارمحال و بختیاری در سال ۱۴۰۰ است. برای گردآوری داده‌‌ها از پرسش‌نامۀ حسینی و قاسمی (۲۰۱۹) استفاده شد.
یافته‌‌ها: نتایج حاصل از بررسی فرضیه‌‌های پژوهش نشان داد که شاخص‌های تشخیص نیاز اطلاعاتی، پیدا کردن و ارزیابی کیفیت اطلاعات، ذخیره و بازیابی اطلاعات، استفادۀ مؤثر و اخلاقی از اطلاعات، ایجاد و ارتباط دانش، بر تسهیم دانش تأثیری مثبت و معنادار دارند. با توجه به مقدار بار عاملی استاندارد سواد اطلاعاتی بر تسهیم دانش که ۰,۸۷۰ و مقدار آمارۀ t که ۴۶,۱۴۴ و بزرگ‌تر از ۱.۹۶ است، می‌‌توان نتیجه گرفت که شاخص سواد اطلاعاتی به‌واسطۀ فناوری‌‌های اطلاعاتی بر فرایند تسهیم دانش کارکنان کتابخانه‌های عمومی تأثیری مثبت و معنادار دارد.

اصالت/ارزش: این پژوهش از این نظر دارای نوآوری است که اولین‌‌ بار به بررسی تأثیر سواد اطلاعاتی و فناوری اطلاعات بر تسهیم دانش در کتابخانه‌‌های عمومی استان چهارمحال و بختیاری پرداخته است. با توجه به یافته‌‌های پژوهش، سواد اطلاعاتی به‌صورت مستقیم یا به‌واسطۀ فناوری‌‌های اطلاعاتی ارتباطاتی بر تسهیم دانش تأثیر دارد. میزان تأثیرگذاری همۀ ابعاد سواد اطلاعاتی بر تسهیم دانش، تحت‌نفوذ فناوری‌‌های اطلاعاتی افزایشی چشمگیر داشته است.

مرضیه احمدیان، میترا راستگو مقدم، لیلی سیفی، محمدرضا اسدی یونسی،
دوره ۳۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کتاب‌درمانی بر جرئت‌ورزی دانش‌آموزان کم‌جرئت پایۀ ابتدایی انجام‌شده است.
روش: طرح پژوهشی شبه‌آزمایشی، از نوع پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل و پیگیری است. جامعۀ آماری پژوهش دانش‌آموزان دختر کم‌جرئت پایه چهارم ابتدایی شهر قاین بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد. مداخله کتاب‌درمانی بر روی گروه آزمایش، طی ۸ جلسه، هر جلسه یک کتاب داستان و به مدت ۴۵ دقیقه، و هفته‌ای دو بار برگزار شد. برای آزمون فرضیه‌ها از تحلیل کوواریانس و اندازه‌گیری مکرر استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج حاکی از برتری معنادار گروه آزمایش بر گروه کنترل در مرحله پس‌آزمون بود. نتایج به‌دست‌آمده ماندگاری اثربخشی را در مرحله پیگیری نیز نشان داد. با توجه ‌به یافته‌ها، می‌توان نتیجه گرفت که کتاب‌درمانی به روش گروهی می‌تواند به‌عنوان  روش مؤثر در بهبود و نگهداشت رفتار جرئت‌ورزانه در کودکانی به کار رود که با ضعف در این مهارت مواجه‌اند.
نتیجه‌گیری: قصه درمانی نسبت به کار مستقیم با کودکان به دلیل علاقه وافر آنان به قصه جذاب‌تر است. در نتیجه، کودکان می‌توانند نحوه نگاه خود را از مرکز درمانی، به یک محیط آموزشی، سرگرم‌کننده و درمانی تغییر دهند. این پژوهش می‌تواند قصه درمانی را به‌عنوان شیوه‌ای جذاب برای کودکان معرفی کند. ویژگی مهم دیگر قصه سرگرم‌کنندگی، آرامش‌‌بخشی و لذت‌‌بخشی آن است. این تأثیرها همانند نیروی محرکه عمل می‌‌کنند و تحول ساختارهای ذهنی را سریع‌تر می‌‌کنند. در پژوهش حاضر با روش کتاب‌درمانی به شکل قصه‌درمانی این فرصت برای کودکانی که از نظر جرئت‌ورزی در سطح پایینی بودند فراهم شد تا بر ضعف موجود در خود غلبه کنند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb