دوره 16، شماره 3 - ( 8-1389 )                   دوره 16 شماره 3 صفحات 38-5 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


نهاد کتابخانه های عمومی کشور ، Mhd.Shaghaghi@gmail.com
چکیده:   (17137 مشاهده)
هدف: هدف بررسی حاضر، تحلیل نظریه‌های مطرح در حوزۀ کارکردهای اجتماعی رسانه‌های ارتباطی از جمله کتابخانه‌های عمومی است و سپس، تبیین و تعمیم نظریهای است که از تناسب بهتری با کتابخانههای عمومی برخوردار است. در این تحلیل، کتابخانه‌های عمومی با توجه به جایگاه و کارکردهایشان، بهمثابه رسانههای ارتباطی تبیین شدهاند.
روش: پژوهش حاضر با کمک روش فراتحلیل در پی کندوکاوِ  نظریه‌های مطرح در حوزۀ رسانه‌های ارتباطی برای رسیدن به یک نظریۀ مطلوب وکاربست آن برای نهادهای رسانه‌ای مانند کتابخانه‌های عمومی است. بهعلاوه، در این تحلیل برای ارائۀ شواهد لازم، از روش سندی نیز استفاده شده است.
یافته‌ها: یافته‌های این تحلیل نشان داد که هیچیک از نظریه‌های جامعۀ توده‌وار، نظریۀ کارکردی رسانه‌ها، نظریۀ جبر فن‌آوری، نظریه مارکسیستی و زیرمجموعه‌های آن، و نظریۀ اجتماعی-فرهنگی به لحاظ شرایط بومی کتابخانه‌های عمومی در ایران  و وجود نظریه‌های جدید جریان اطلاعات بین‌الملل، قابل انطباق با کتابخانه‌های عمومی جمهوری اسلامی ایران نیستند و صرفاً نظریه همگرا می‌تواند بهمثابه یک الگوی «وحدت‌گرا- رهایی‌بخش» در جریان اطلاعات جهانی، برای کارکرد اجتماعی کتابخانه‌های عمومی بهمنزلۀ  نهادی ارتباطی رسانه‌ای مطرح باشد. به‌علاوه، عناصر این نظریه نیز با مقتضای کتابخانه‌های عمومی به تفصیل بیان شده است. 
اصالت/ارزش: از آنجا که اَبعاد نظری مباحث حوزۀ کتابخانه‌ها و از جمله کتابخانه‌های عمومی در سطوح ملی و بین‌المللی تا حدود زیادی مغفول مانده است، مقالۀ حاضر با نگاه جدیدی که به کتابخانه‌های عمومی دارد، قصد دارد با تحلیل نظریات رسانه‌های ارتباطی، الگوی مناسبی برای کارکرد اجتماعی کتابخانه‌های عمومی بیابد.
 
متن کامل [PDF 464 kb]   (661 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي |
دریافت: 1391/5/14 | پذیرش: 1396/11/28 | انتشار: 1396/11/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.