دوره 20، شماره 4 - ( 12-1393 )                   دوره 20 شماره 4 صفحات 770-751 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

hosseinzadeh S A, sepehr F. A Comparative Study of the Encyclopedia Compilation Process in the Encyclopedia World of Islam & Encyclopedia of Islam – Leiden. Research on Information Science and Public Libraries 2015; 20 (4) :751-770
URL: http://publij.ir/article-1-293-fa.html
حسین زاده سید احمد، سپهر فرشته. مطالعه تطبیقی مراحل دانشنامه‌ نگاری در دانشنامه جهان اسلام و دایره‌‌المعارف اسلام (چاپ لیدن). تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1393; 20 (4) :751-770

URL: http://publij.ir/article-1-293-fa.html


بنیاد دایره المعارف اسلامی ، hoseinzadeh.1355@yahoo.com
چکیده:   (7109 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر، مقایسه و ارزیابی دانشنامۀ جهان اسلام «دجا» و دایرهالمعارف اسلام «دما» در روند دانشنامه‏نویسی و تحلیل محتوای ارزیابانه آن دو است.
روش: این پژوهش به صورت تحلیل محتوا و پیمایش تطبیقی انجام شده است. جامعۀ آماری 115 نفر اعضای هیئت علمی بنیاد دایرهالمعارف اسلامی و مدخل‏های این دو کتاب هستند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش پیمایش تطبیقی پرسشنامه و در بخش تحلیل محتوا، فیشبرداری و نرمافزار دریچه است. اطلاعات با استفاده از نرم‏افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته‏ ها: در هر دو دانشنامه موضوع جغرافیا، تاریخ و زبان و ادبیات به ترتیب بیشترین میزان مدخل‏‏ها را به خود اختصاص داده‏اند. بر اساس آزمون های T ، در اکثر زمینه‏ها رعایت شاخص‏ها در حدّ قابل قبول است. میزان رعایت همۀ شاخصها در هر دو اثر در حد زیاد و یا بسیار زیاد است و فقط شاخص «مؤلف» در «دجا» در حد متوسط و یا حتی کمرعایت شده‏ است. درصد تحقّق شاخص‏‏های «استناد» و «ویرایش» در «دجا» بالاتر از «دما» است. اما درصد تحقق شاخص‏های «مدخل»، «مؤلف»، «نشر» و «تألیف و ترجمه» در«دما» بالاتر از «دجا» بوده است.
اصالت/ ارزش: جنبه‏ های گوناگون تولید دانشنامه‏های هم موضوع به ندرت مورد نقد و بررسی قرار گرفته‏اند. این مسئله سبب شده‏ برخی نقاط افتراق و تشابه آنها از نظر مخاطبان پوشیده بماند. نتایج حاصل از این پژوهش می‏تواند برخی وجه تمایز و تشابه آنها را برای مراجعان و سازمان‏های ذیربط عیان کند.
 
متن کامل [PDF 933 kb]   (2083 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: كتابسنجي، علم‌سنجي، وب‌سنجي، اطلاع‌سنجي
دریافت: 1392/1/20 | پذیرش: 1394/2/5 | انتشار: 1394/2/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb