دوره 24، شماره 4 - ( 10-1397 )                   دوره 24 شماره 4 صفحات 568-545 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

keshvari M, Hemati Z. Mapping Scientific Outputs of Public Libraries Using Co-word Network Analysis. Research on Information Science and Public Libraries 2018; 24 (4) :545-568
URL: http://publij.ir/article-1-1867-fa.html
کشوری مریم، همتی زینب. ترسیم نقشۀ علمی حوزۀ کتابخانه‌های عمومی با استفاده از تحلیل شبکۀ هم‌واژگانی . تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1397; 24 (4) :545-568

URL: http://publij.ir/article-1-1867-fa.html


کتابدار کتابخانه عمومی خرم‌آباد ، ma.keshvari@gmail.com
چکیده:   (5452 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر ترسیم نقشۀ علمی و تحلیل خوشه‌ای مقالات منتشر شده در حوزۀ کتابخانه­‌های عمومی با استفاده از مدارک نمایه شده در پایگاه وب­‌اُوساینس است.

روش: این پژوهش کاربردی و با روش تحلیل هم‌­واژگانی انجام شده است. جامعۀ پژوهش را کلیۀ مقالات نمایه شده در پایگاه وب­‌اُوساینس در موضوع کتابخانه‌­های عمومی (دارای کلیدواژه) تشکیل می­‌دهند که تعداد آن­ها، 1164 رکورد بوده است. تجزیه و تحلیل داده‌­ها با استفاده از سه نرم­‌افزار بیب‌­اکسل، ووس- ویور، و نت­دراو انجام شده است.
یافته‌­ها: تجزیه و تحلیل داده‌­ها نشان داد کلیدواژه­‌های «کتابخانه­‌های عمومی-کتابخانه­‌های دانشگاهی»، «اینترنت– کتابخانه­‌های عمومی»، و «خدمات کتابخانه-کتابخانه­‌های عمومی» بیشترین هم­‌رخدادی را در میان متون مورد مطالعه داشته‌­اند. از طرفی، تحلیل خوشه­‌ای کلیدواژه‌ها نشان داد تعداد 11 خوشۀ اصلی از کلیدواژه­‌های مورد بررسی تولید شد که مهم‌ترین خوشۀ مربوط به «مسائل اجتماعی» در پژوهش­‌های کتابخانه­‌های عمومی بوده است، پس از آن «رسانه­‌های اجتماعی»، «فناوری­‌های ذخیره و بازیابی اطلاعات»، «اطلاعات سلامت»، «کتاب و موضوعات مربوطه»، «خط‌مشی­‌های کتابخانه»، «اشتراک منابع»، «تعاملات اجتماعی کتابخانه­‌ها»، «ارتباط با سایر انواع کتابخانه‌­ها»، «توسعه و سانسور در مجموعه»، و «مدیریت» مهم‌ترین گرایش‌های پژوهشگران حوزۀ کتابخانه‌­های عمومی در سطح بین­‌المللی هستند.
اصالت/ارزش: با توجه به اینکه پژوهش‌­های کتابخانه­‌های عمومی از پرداختن به مسائلی مانند «مجموعه­‌سازی» و «محیط داخلی کتابخانه» به موضوع «رفتار اطلاعاتی مراجعه­‌کنندگان»، و سپس «مسائل اجتماعی» سوق یافته است، این امر در وهلۀ اول می‌­تواند برای برنامه‌­ریزان و دست‌اندرکاران حوزۀ کتابخانه­‌های عمومی حائز اهمیت باشد. ضمن اینکه از آنجایی که تا کنون پژوهشی مشابه در این زمینه انجام نشده است، این یافته­‌ها می‌­توانند به درک تصویری روشن از تحولات محتوایی در حوزۀ کتابخانه­‌های عمومی کمک کند.

 
متن کامل [PDF 1954 kb]   (1730 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: كتابسنجي، علم‌سنجي، وب‌سنجي، اطلاع‌سنجي
دریافت: 1396/6/24 | پذیرش: 1396/9/29 | انتشار: 1396/9/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb