دوره 20، شماره 3 - ( 10-1393 )                   دوره 20 شماره 3 صفحات 494-463 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seghatoleslami A R. Information Technology Ethics; Look to the Past and Landscape to the Future . Research on Information Science and Public Libraries 2014; 20 (3) :463-494
URL: http://publij.ir/article-1-1295-fa.html
ثقه‌الاسلامی علیرضا. اخلاق فن‎آوری اطلاعات؛ نگاهی به گذشته و چشم‌اندازی به آینده . تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1393; 20 (3) :463-494

URL: http://publij.ir/article-1-1295-fa.html


دانشکده الهیات و فلسفه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده:   (6744 مشاهده)
هدف: در این مقاله تلاش می‌شود تا با نگاهی گذرا به تاریخ تکامل اخلاق فن‌آوری اطلاعات و شکل‌گیری موضوعات و مسائل مطرح در این قلمرو، ماهیت اخلاق فن‌آوری اطلاعات تبیین گردد. از این‌رو، بر اساس موضوعات و مسائل مطرح در اخلاق فن‌آوری اطلاعات، این حوزه مطالعاتی به‌مثابه حوزه مطالعاتی میان‌رشته‌ای معرفی می‌شود. مبتنی بر این نگرش، چشم‌انداز اخلاق فن‌آوری اطلاعات ترسیم می‌گردد. در ادامه، به برخی رهیافت‌های متعدد فلسفی به اخلاق فن‌آوری اطلاعات اشاره می‌شود، هر کدام از این رهیافت‌ها موجب اتخاذ تدابیر راهبردی و کاربردی متنوعی برای هدایت مسائل و موضوعات اخلاقی مذکور می‌گردد.
روش: بخش عمده‌ا‌ی از این مقاله مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی است. با استفاده از این روش تلاش می‌شود تا با مراجعه به مقالات و آثار مطرح در حوزه اخلاق فن‌آوری اطلاعات، نتایج قابل قبولی از متون مربوطه حول اهداف فوق استنتاج شود.
یافته‌ها: چشم‌انداز آینده اخلاق فن‌آوری اطلاعات مبتنی بر دو فرضیه رقیب، یکی امکان پیدایش انقلابی اخلاقی و دیگری حل شدنِ آن در نظریه‌های متعارف اخلاقی را نوید می‌دهد. به نظر می‌رسد، آنچه هرگونه ادعا و پیش‌بینی در این باره را موجه می‌سازد، استلزام‌های فلسفی نهفته در مفروضات اخلاق فن‌آوری اطلاعات است که پیامدهای متعددی را در قالب روش‌های تحلیلی متفاوت نسبت به مفهوم‌سازی‌ها و تفسیر رابطه فن‌آوری اطلاعات و جامعه به وجود می‌آورد. در این مقاله به سه رهیافت‌ فلسفی موجبیت‌گرایی فن‌آورانه، برساخت‌گرایی اجتماعی و پدیدارشناسی نسبت به اخلاق فن‌آوری اطلاعات اشاره می‌شود.
اصالت/ارزش: ارزش این مقاله، تبیین ماهیت اخلاق فن‌آوری اطلاعات است که این موضوع از رهگذر نگاهی به تاریخ تکامل اخلاق فن‌آوری اطلاعات، ارائه مهمترین موضوعات و مسائل مطرح در این قلمرو و معرفی آن به عنوان حوزه مطالعات میان‌رشته‌ای است؛ آنچنان که این تکامل مبتنی بر رهیافت‌ها و استلزام‌های متعدد فلسفی است.
 
متن کامل [PDF 602 kb]   (429 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: مطالعات روان‌شناسي
دریافت: 1393/10/28 | پذیرش: 1393/10/28 | انتشار: 1393/10/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb