دوره 24، شماره 2 - ( 8-1397 )                   دوره 24 شماره 2 صفحات 325-305 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Poursalehi N, Fahimnia F, Nakhoda M, Bazargan A. Information Literacy Instruction for 7-11-Year-Old Iranian Children‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬. Research on Information Science and Public Libraries 2018; 24 (2) :305-325
URL: http://publij.ir/article-1-1278-fa.html
پورصالحی نسترن، فهیم نیا فاطمه، ناخدا مریم، بازرگان عباس. آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان 7 تا 11 ساله ایرانی. تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1397; 24 (2) :305-325

URL: http://publij.ir/article-1-1278-fa.html


دانشگاه تهران ، poursalehi@gmail.com
چکیده:   (4321 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر، تدوین اهداف آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان ایرانی 7-11 ساله بر اساس استانداردهای سواد اطلاعاتی ارائه شده از سوی انجمن کتابخانه­‌های مدارس آمریکا (AASL) است.
روش: برای تهیۀ اهداف آموزشی اولیۀ سواد اطلاعاتی بر اساس استاندارد AASL از روش مرور متون استفاده شد. همچنین، برای تدوین اهداف مناسب برای آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان از روش پیمایشی با ابزار پرسشنامۀ محققساخته استفاده گردید که روایی آن توسط سه تن از متخصصان تأیید، و بهوسیلۀ این ابزار، از 22 تن از کارکنان یک دبستان نظرخواهی شد. از مصاحبه با گروه متمرکز برای مشخص نمودن سن مناسب آموزش در هر هدف و ترتیب اهداف و سنین متناسب با آن استفاده شد.
یافته‌ها: یافتهها نشان داد که اهداف آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان ایرانی 7-11 ساله در سه دستۀ کلی قرار میگیرد: دسترسی مؤثر و کارآمد به اطلاعات (شناخت منابع اطلاعاتی، توانایی طرح سؤال، ترسیم شبکۀ مفهومی و غیره)، ارزیابی اطلاعات (فهم متن، تشخیص ربط با نیاز اطلاعاتی، تشخیص منابع اطلاعاتی مناسب)، استفاده از اطلاعات (توانایی سخنرانی در مقابل گروه، یادداشتبرداری، تهیۀ اسلاید، تهیۀ متن علمی با درج منابع). اهداف آموزشی استخراجشده نشان می­‌دهد که اولویت اصلی در مقطع 7-11 سال، روی آموزش دسترسی به منابع اطلاعاتی است. ارزیابی و استفاده از اطلاعات در این سن کمتر امکان آموزش دارد و تأکید در این سنین بر درک و ربط متن با نیاز اطلاعاتی و گزینش اطلاعات متناسب با آن است. با این حال روشهای بهخاطرسپاری، تصمیم‌گیری و تعاملات بین فردی نیز قابل آموزش است. علاوه بر آن، مهارت‌های نوشتاری و گفتاری (ایجاد نوشته‌­های علمی و ایراد سخنرانی مبتنی بر آن)، ساخت روزنامهدیواری و کاردستی را نیز میتوان آموزش داد.
اصالت/ارزش: ارزش این پژوهش در ارائۀ اهداف آموزشی جزءنگر و عملیاتی برای آموزش سواد اطلاعاتی به کودکان 7-11 ساله، به همراه نمونۀ طرح درس و تمرین‌ است.
 


 
متن کامل [PDF 833 kb]   (1108 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: مطالعات اجتماعي
دریافت: 1393/9/18 | پذیرش: 1397/8/20 | انتشار: 1397/8/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb