دوره 19، شماره 4 - ( 12-1392 )                   دوره 19 شماره 4 صفحات 547-527 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abazari Z, Babalhavaeij F, Jahangiri fard B. Examining the Location of Public Libraries in the Fourth Region of Tehran through GIS . Research on Information Science and Public Libraries 2014; 19 (4) :527-547
URL: http://publij.ir/article-1-1098-fa.html
اباذری زهرا، باب الحوائجی فهیمه، جهانگیری فرد بهنام. مکان‌یابی کتابخانه‌های عمومی منطقۀ چهار شهر تهران با استفاده از GIS . تحقیقات اطلاع‌رسانی و كتابخانه‌های عمومی. 1392; 19 (4) :527-547

URL: http://publij.ir/article-1-1098-fa.html


گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، Behnam746@Gmail.com
چکیده:   (8055 مشاهده)
هدف: هدف اصلی این پژوهش بررسی موقعیت مکانی کتابخانه‌های عمومی منطقۀ چهار شهر تهران بر اساس معیارهای مرکزیت و سازگاری و همچنین پیشنهاد مکان‌های مناسب‌تر جهت احداث کتابخانه‌های جدید می‌باشد.
روش: پس از جمع‌آوری داده‌های پایه، یک پایگاه اطلاعاتی در محیط جی آی اس تشکیل شد. سپس بر اساس معیارهای از پیش تعیین شده  نقشه‌های جداگانه تهیه گردید. در ادامه با همپوشانی لایه‌های تهیه شده وضعیت کتابخانه‌های موجود مورد بررسی قرار گرفت و در نقشۀ نهایی نیز مناطق مناسبی برای احداث کتابخانه‌های جدید پیشنهاد گردید.
یافته‌ها: بر اساس یافته‌های پژوهش کتابحانه‌های عمومی منطقۀ چهار شهر تهران با مؤلفه‌های مربوط به معیار مرکزیت و همچنین مؤلفه‌های مربوط به معیارهای سازگاری تناسب نسبی بالایی دارند؛ اما به لحاظ تناسب با معیارهای مربوط به کاربری‌های ناسازگار با کتابخانه وضعیت مناسبی ندارند. یافته‌های پژوهش مشخص نمود که کتابخانه‌های مورد بررسی توزیع جغرافیایی مناسبی ندارند. با توجه به معیار‌های در نظر گرفته شده موقعیت‌های مناسب‌تری برای احداث کتابخانه در این منطقه وجود دارد که این نقاط در نقشۀ نهایی پژوهش با رنگ سفید مشخص شده است.
ارزش/اصالت: این مسأله حائز اهمیت است که قبل از شروع به ساخت کتابخانه، مکان‌های مناسب برای آن تعیین شود. لذا مقالۀ حاضر، با توجه به کمبود چندین کتابخانه در منطقۀ چهار شهر تهران بر اساس برنامۀ پنج‌سالۀ چهارم، در صدد است به منظور احداث کتابخانه مکان‌هایی که به لحاظ تناسب با شاخص‌های مرکزیت و سازگاری امتیازات لازم را داشته باشند مشخص نماید تا کتابخانه‌ها در محیطی مناسب و آرام به تعداد بیشتری از افراد جامعه خدمت‌رسانی کنند.
 
متن کامل [PDF 997 kb]   (2233 دریافت)    
نوع مطالعه: كمّي | موضوع مقاله: استانداردهاي كتابخانه‌اي
دریافت: 1392/12/25 | پذیرش: 1392/12/25 | انتشار: 1392/12/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌های عمومی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research on Information Science and Public Libraries

Designed & Developed by : Yektaweb